Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Útok z vlastních řad? Zpravodajci věří, že vůdce Islámského státu Bagdádí unikl atentátu

Abú Bakr al-Baghdádí při svém prvním veřejném vystoupení
Abú Bakr al-Baghdádí při svém prvním veřejném vystoupení
Foto: Reprofoto YouTube

Američané i další členové koalice, která bojuje se zbytky organizace Islámský stát, věří, že je její vůdce Abú Bakr al-Bagdádí stále naživu. Minulý měsíc měl uniknout atentátu, o který se pokusili někteří zahraniční bojovníci IS. Na hlavu pravděpodobného vůdce pokusu o převrat nyní teroristé vypsali odměnu.

K incidentu mělo podle informací zpravodajců dojít 10. ledna v jedné z vesnic nedaleko města Hadžín. Právě v této oblasti se nadále brání nejtvrdší jádro islamistů, přestože území pod jejich kontrolou již zabírá pouze několik kilometrů čtverečních.

Iráčtí, američtí i britští představitelé jsou přesvědčeni, že je Abú Bakr al-Bagdádí stále naživu, a že se, přinejmenším do doby atentátu, skrýval mezi svými věrnými někde v této oblasti. „Podle regionálních zpravodajců vedl předem plánovaný krok proti Bagdádímu k přestřelce mezi zahraničními bojovníky a ochrankou unikajícího teroristy, kteří ho odvezli do nedaleké pouště,“ popsal deník Guardian.

Islámský stát pak údajně nabídl odměnu komukoliv, kdo zabije muže známého jako Abú Muath al-Džazajrí. Přestože organizace Džazajrího přímo neobvinila, samotné vypsání odměny na jednoho z jejích důvěrných členů je neobvyklý krok, a zpravodajci proto věří, že byl hlavním organizátorem pokusu o atentát. Podle deníku Guardian má být tento islamista a zahraniční bojovník veteránem organizace.

„Dozvěděli se to na poslední chvíli,“ popsal incident nejmenovaný zdroj ze zpravodajských služeb. „Proběhl střet, při němž zemřeli dva lidé. Šlo o zahraniční bojovníky, některé z jeho nejdůvěryhodnějších lidí,“ doplnil.

Na malém území, které leží u hranic s Irákem, nyní pravděpodobně zůstává několik stovek bojovníků organizace spolu se svými rodinnými příslušníky. Přestože se v posledních týdnech kurdským jednotkám a jejich spojencům vzdaly tisíce islamistů a jejich příbuzných, mohou podle Kurdů zbývající radikálové vzdorovat i další měsíc.

Informace o neklidu uvnitř hroutící se organizace v posledních měsících čas od času prosakovaly na povrch, dosud však nic nenasvědčovalo tomu, že by mohl být svými druhy ohrožen i vůdce Islámského státu. Ten měl v roce 2015 utrpět vážné zranění během jednoho z náletů, na veřejnosti se objevil pouze v roce 2014, když v Mosulu vyhlásil vznik chalífátu. Od té doby se několikrát vynořily zvěsti, že byl zabit, žádná však nikdy nebyla potvrzena.

Témata:  Abú Bakr al-Bagdádí Sýrie Islámský stát terorismus

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 9:47

Rusko podle Německa vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu

Rusko podle německého ministra obrany Borise Pistoriuse vyrábí více zbraní a munice, než potřebuje pro invazi na Ukrajinu. Uvedl to v televizi ARD.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy