Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britská džihádistická nevěsta: Bombový útok v Manchesteru byl ospravedlněný

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Shamima Begumová, která v patnácti letech utekla do Sýrie, aby se přidala se k Islámskému státu, tvrdí, že byl bombový útok z roku 2017 ospravedlněný. Přirovnala ho k bombardování cílů v Sýrii. Dnes devatenáctiletá dívka krutostí islamistů nelituje, sama se však chce do Velké Británie vrátit.

Mladá Britka, která se chce vrátit zpátky do Velké Británie, nelituje bombového útoku v Manchestr Areně. Při koncertě americké zpěvačky Ariany Grande se tehdy odpálil Salman Abedi. Zahynulo 22 návštěvníků a 119 bylo zraněno.

Shamima Begumová řekla BBC, že je „špatné, že tam zemřeli nevinní lidé“. Zároveň však situaci přirovnala bombardování „žen a dětí, které jsou nespravedlivě zabíjeny při bombardování (území Islámského státu).“

„Je to skutečně dvoustranná záležitost, protože ženy a děti jsou právě teď zabíjeny v Islámském státu a je to druh odplaty,“ sdělila v rozhovoru. „Jejich odůvodnění bylo, že šlo o odplatu, takže jsem si řekla ok, to je dobré ospravedlnění.“

K Islámskému státu se rozhodla přidat v roce 2015 poté, co viděla propagandistická videa. V té době jí bylo jen 15 let. Přestože znala i krutá videa s popravami rukojmí a dalších „nepřátel“ organizace, nevadilo jí to. Upoutala jí „videa, která ukazovala rodinný život v parcích, dobrý život.“

Po odcestování do Sýrie si vzala holandského zahraničního bojovníka Yago Riedijka a postupně mu porodila dvě děti. Obě zemřely ještě jako nemluvňata. V neděli, již v táboře pro příbuzné džihádistů, který spravují Syrské demokratické síly, porodila své třetí dítě.

I s ním by se chtěla vrátit do Velké Británie. Tamní vláda ji to však nechce dovolit. Syrští Kurdové a jejich spojenci vyzývají zahraniční státy, aby si své džihádisty převzaly a soudily je doma. Většina zemí se k tomu však nemá. Zatím tedy není jasné, zda se Begumová do své rodné země vrátí. Pokud ji to bude umožněno, bude nicméně určitě čelit trestnímu stíhání.

Témata:  Islámský stát Velká Británie Sýrie terorismus bombové útoky

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy