Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Theresa Mayová žádá Tuska o odklad brexitu do 30. června

Mayová, Theresa
Mayová, Theresa
Foto: European Union

Britská premiérka Theresa Mayová v dopise předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi žádá o odklad brexitu do 30. června. Británie se podle ní připraví na účast v květnových volbách do Evropského parlamentu. Tuto podmínku až dosud ministerská předsedkyně odmítala a část její vlády kvůli ní hrozila rezignací. O případném posunutí termínu brexitu budou Tusk a lídři unijních zemí rozhodovat na bruselském summitu příští středu.

Premiérka šéfovi unijních summitů píše, že její vláda bude usilovat o to, aby britský parlament schválil brexitovou dohodu do 23. května, kdy evropské volby začínají, a aby tedy země mohla opustit EU před těmito volbami. Uznává však, že pokud bude Británie ještě po 23. květnu členským státem unie, voleb se zúčastní.

Theresa May writes to Donald Tusk to ask for another short Brexit extension to 30 June 2019. Letter: pic.twitter.com/8of8lLE94s

— Sebastian Payne (@SebastianEPayne) 5. dubna 2019

"Vláda proto podniká zákonné a zodpovědné přípravy na tuto krajní variantu, mezi nimiž je i nařízení stanovující datum voleb," uvádí Mayová.

Britští vládní konzervativci v současnosti vyjednávají s opozičními labouristy o možném kompromisu, který by umožnil schválení brexitové dohody v Dolní sněmovně. Pokud nenajdou shodu, hodlá premiérka parlamentu předložit sérii variant další brexitové strategie a poté se řídit vůlí poslanců.

Témata:  Brexit Theresa Mayová Donald Tusk

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy