Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střední Evropa pod kontrolou USA? Vracíme se, prohlásil Pompeův náměstek

USA
USA
Foto: Pixabay

Spojené státy spojují se střední Evropou společně uctívané základní hodnoty, zatímco ale minulé vlády USA vztahy opomíjely, nynější vedení Spojených států se do regionu vrací. Na mezinárodní konferenci ve Washingtonu o vztazích mezi USA a středoevropskými státy to ve středu řekl náměstek amerického ministra zahraničí Philip Reeker. Česko na dvoudenní konferenci zastupoval jeho pražský protějšek Aleš Chmelař.

Prezident USA Donald Trump se také v minulých měsících setkal s premiéry nebo prezidenty všech zemí visegrádské skupiny. Českého premiéra Andreje Babiše přijal v Bílém domě v březnu.

Deputy Foreign Minister @AlesChmelar speaking at @AtlanticCouncil: “We have to take special care of the Transatlantic relationship” pic.twitter.com/L0lz0tvx84

— CzechEmbassyDC (@CzechEmbassyDC) July 17, 2019

Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó na konferenci prohlásil, že rostoucí hospodářská síla zajistila středoevropským státům roli rozhodujícího faktoru Evropské unie. Region sehrál významnou úlohu při volbě Ursuly von der Leyenové do čela Evropské komise, konstatoval podle agentury MTI maďarský ministr. Na výhrady ohledně vlády práva v Maďarsku Szijjártó reagoval prohlášením, že nynější vedení země by nebylo zvoleno třikrát po sobě, kdyby nerespektovalo demokratické normy.

S odvoláním na "nynější infrastrukturní realitu" Szijjártó prohlásil, že jeho země nemá jinou možnost, než nakupovat plyn v Rusku. Je podle něj na Spojených státech a Evropské unii, aby umožnily Maďarsku získávat z Rumunska plyn těžený v Černém moři. Z maďarské strany jsou už všechny potřebné přípravy dokončeny, konstatoval ministr.

Dovoz plynu z Rumunska do Maďarska by podle dřívějších zpráv mohl přesahovat čtyři miliardy krychlových metrů ročně, tedy téměř polovinu potřeb země. Začít by mohl po roce 2022.

Témata:  USA Česká republika Maďarsko

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy