Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Čína chce po mladých, aby darovali sperma. Zvyšuje se zájem o umělé oplodnění

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Česká televize

Peking - V Číně roste zájem o umělé oplodnění, tamní spermobanky však pomalu nemají co nabídnout. Vláda proto vyzvala muže ve věku 20 až 45 let, aby pro blaho vlasti darovali sperma.

Nyní stoupá poptávka po umělém oplodnění díky uvolnění vládní politiky jednoho dítěte a starší páry se chtějí pokusit o druhého potomka, než bude příliš pozdě.

Na sociálních sítích se mladí Číňané dostávají pod palbu apelů, aby darovali sperma. Dárcovství propagují například i postavy z oblíbených počítačových her. A pro koho nepředstavuje virtuální postava dostatečný argument, toho se snaží přesvědčit nabídka finanční odměny - či žádaného iPhonu. A některé spermobanky se uchýlily i k vlastenectví a darování spermatu propagují coby způsob, jak zmírnit stárnutí čínské populace.

Výsledky kampaně jsou ale nevalné. K dárcovství spermatu je ochotno poměrně málo mužů - a zhruba polovina z nich neprojde sítem zdravotních a dalších kontrol. Viníkem může být i tradiční čínská medicína, která spojuje vysoké množství spermatu s vitalitou. A proto někteří muži váhají, zda se mají o část spermatu připravit.

Témata:  Čína muži umělé oplodnění

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 11:32

Biden chce debatovat se svým republikánským oponentem Donaldem Trumpem

Joe Biden v pátek vyjádřil ochotu debatovat se svým pravděpodobným republikánským oponentem Donaldem Trumpem později na podzim. Toto prohlášení bylo dosud nejvyhraněnější Bidenovo stanovisko k této záležitosti. Informace převzala agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy