Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump zmrazil Madurově vládě aktiva v USA, ekonomická blokáda Venezuely začíná

Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Nicolás Maduro, venezuelský politik, který se 8. března 2013 stal prozatímním prezidentem země.
Foto: larepublicaonline.com

Americký prezident Donald Trump podepsal příkaz, kterým nařídil úplně zmrazit aktiva venezuelské vlády v jurisdikci Spojených států. Oznámily to dnes tiskové agentury s odvoláním na Bílý dům. Tento krok má zvýšit dále tlak na režim prezidenta Nicoláse Madura.

"Aktiva jsou zablokována a nelze je převádět, použít ke splácení, vyvézt, vrátit či jinak s nimi manipulovat," praví se v dokumentu. Zakázány jsou rovněž veškeré transakce s venezuelskými úřady.

"Rozhodl jsem, že je nezbytné zablokovat majetek venezuelské vlády z důvodu pokračující usurpace moci nelegitimním režimem Nicoláse Madura," vysvětlil Trump v dopise zaslaném demokratické předsedkyni Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové.

Podle informací listu The Wall Street Journal má jít o první krok k úplné ekonomické blokádě Caracasu, což by Venezuelu zařadilo po bok zemí, jako je Severní Korea, Írán, Sýrie a Kuba. Trump dal minulý týden najevo, že zvažuje embargo či úplnou izolaci Venezuely.

Spojené státy minulý měsíc vyhlásily sankce proti deseti lidem a třinácti společnostem, které se podle přesvědčení americké administrativy podílejí na korupci a machinacích kolem distribuce potravin ve Venezuele. Výtěžek z podvodů podle amerického ministerstva financí směřuje na účty prezidenta Nicoláse Madura a členů jeho rodiny.

Spojené státy v posledních měsících uvalily na Venezuelu řadu sankcí, které postihly například Madurovo okolí či státní ropnou společnost PDVSA. Washington také za prezidenta považuje Juana Guaidóa, který je opozičním lídrem a šéfem Národního shromáždění vzešlého z voleb v prosinci 2015, jehož legitimitu ale Madurova vláda neuznává.

Témata:  Donald Trump Nicolas Maduro USA Venezuela

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy