Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová se opřela do Británie: Kdo vystoupí z rodiny, nemůže očekávat, že se zbaví povinností

Angela Merkelová
Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín - Německá kancléřka Angela Merkelová dnes vystoupila před německým parlamentem. V projevu mimo jiné uvedla, že kdo vystoupí z Evropské unie, nemůže očekávat, že se zbaví povinností, ale bude nadále užívat všech práv.

Merkelová také zdůraznila, že EU bude při vyjednávání s Londýnem hájit své zájmy. Když bude chtít Británie být i nadále součástí společného evropského trhu, bude muset přijmout jeho podmínky, včetně volného pohybu osob, podotkla.

"Musí to být a bude to citelný rozdíl, jestli chce země být členem rodiny Evropské unie, nebo ne. Kdo chce z této rodiny vystoupit, ten nemůže očekávat, že s tím odpadnou všechny povinnosti, privilegia ale nadále zůstanou," řekla Merkelová ve svém zatím nejtvrdším vyjádření k britskému rozhodnutí opustit osmadvacítku.

Není podle ní možné, aby si Londýn vybíral třešničky na dortu. Evropa s Británií jako s budoucí třetí zemí jednání povede tak, aby nezpochybnila výdobytky zbylých 27 členských zemí.

Merkelová také uvedla, že ji výsledek referenda mrzí, vyjádřila ale přesvědčení, že ho unie přestojí. Uvítá přitom každý návrh, který Evropě pomůže dostat se ze situace jednotnější.

Témata:  Angela Merkelová Brexit EU

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy