Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Darování oděvů charitě není u DPH stejné jako u potravin

Ministerstvo financí
Ministerstvo financí
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Situace, kdy je možné odpustit daň z přidané hodnoty (DPH) u oblečení poskytnutého na charitativní účely, není stejná jako v případě potravin.

Uvedlo to dnes na dotaz ČTK ministerstvo financí v reakci na zprávu, že obchodní řetězce požadují po ministerstvu nulový základ daně při darování oděvů a obuvi charitativním organizacím. O jednáních mezi ministerstvem a obchodními řetězci ve čtvrtek informovala Česká televize. Úřad dnes na dotaz ČTK potvrdil, že se na něj v této věci obrátili zástupci některých obchodních řetězců.

MF uvedlo, že je vázáno platnou směrnicí EU o DPH, podle které musí obchodní řetězec daň zaplatit ze základu daně, kterým je částka odpovídající ceně zboží se zohledněním podmínek na trhu.

"Způsob stanovení základu daně u zboží podléhajícímu morálnímu opotřebení není analogický se situací u vyřazených potravin, neboť na potravinu, které dnes končí expirační lhůta, lze zítra pohlížet jako na v obchodním řetězci prakticky neprodejnou. Jinými slovy faktická využitelnost a hodnota trika nekončí tím, že jeho barva vyšla z módy," uvedlo ministerstvo.

Témata:  DPH Ministerstvo financí České republiky obchody

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy