Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obchodníkům se v září dařilo, tržby vzrostly o 0,6 procent

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Tržby v maloobchodě po očištění o sezónní vlivy vzrostly v září reálně meziměsíčně o 0,6 %, uvedl dnes Český statistický úřad. Meziročně se tržby očištěné o kalendářní vlivy zvýšily o 4,7 %, stejně jako bez očištění.

Zatímco v srpnu bylo ale letos o dva pracovní dny více než loni, počet zářijových pracovních dní byl stejný. Meziměsíčně se maloobchodní tržby zvýšily o 0,6 procenta.

Nejvyšší tempo růstu zaznamenal tradičně internetový a zásilkový prodej, který si proti loňsku polepšil o 21,5 procenta. Tržby rostly i ve specializovaných prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci nebo domácnost a v obchodech s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím. Lidé více nakupovali jak v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin, tak v prodejnách specializovaných.

Prodeje naopak klesly obchodům s počítačovým a komunikačním zařízením, a to o 5,9 procenta. Pokles o 1,7 procenta pak vykázal prodej oděvů a obuvi.

Sezónně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel v září klesly meziměsíčně o 1,4 procenta. Ve srovnání s loňským zářím se očištěné tržby zvýšily o čtyři procenta. "Meziročně neočištěné tržby za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů vzrostly o 3,5 procenta a za opravy o šest procent," uvedli statistici.

Za celé 3. čtvrtletí 2016 se v maloobchodě kromě motorových vozidel tržby očištěné o kalendářní vlivy reálně meziročně zvýšily o 5,1 %, bez očištění o 4,7 %, informuje czso.cz. Neočištěné tržby za prodej pohonných hmot vzrostly meziročně o 6,8 %, za nepotravinářské zboží o 6,6 % a za potraviny o 1,5 %. Za prodej a opravy motorových vozidel se tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně zvýšily o 6,5 %, bez očištění o 5,2 %. Neočištěné tržby za prodej motorových vozidel (včetně náhradních dílů) vzrostly meziročně o 5,3 % a za opravy o 5,0 %.

Témata:  tržby obchody Český statistický úřad (ČSÚ)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy