Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán koupí od Airbusu 100 letadel

Nové dopravní letadlo A350 společnosti Airbus
Nové dopravní letadlo A350 společnosti Airbus
Foto: Airbus.com

Paříž - Írán dokončil jednání o nákupu stovky letadel od Airbusu, hodnota zakázky je téměř deset miliard dolarů. Kontrakt by měl být podepsán v nejbližší době a první letoun by měl evropský výrobce dodat v polovině ledna.

Agentuře Reuters to dnes řekl jeden z představitelů íránské vlády. Íránská letecká společnost Iran Air již v neděli uvedla, že se zakázku rozhodla snížit na 100 letadel z původně předpokládaných 118. Z objednávky bylo vyřazeno mimo jiné 12 obřích letadel A380.

Írán již tento měsíc podepsal s americkým výrobcem letecké techniky Boeing smlouvu o nákupu 80 letounů za celkem 16,6 miliardy dolarů (téměř 429 miliard Kč). První letadlo z USA by měla společnost Iran Air dostat příští rok v dubnu.

Írán se v lednu zbavil hospodářských sankcí, které na něj kvůli jeho kontroverznímu jadernému programu před lety uvalily USA a EU. Zrušení sankcí Íránu mimo jiné umožnilo zahájit modernizaci stárnoucí letecké flotily.

Témata:  Airbus Írán ekonomika

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy