Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Czexit? Tři čtvrtiny firem jsou proti, ukázal průzkum

Export, ilustrační fotografie
Export, ilustrační fotografie
Foto: Žijeme v zahraničí.cz

Praha - Pětina tuzemských podnikatelů chce, aby Česko po vzoru Velké Británie opustilo Evropskou unii. Naopak více než 77 procent firem je toho názoru, že by ČR neměla unii opustit, z toho přes 53 procent říká rozhodné ne. Vyplývá to z průzkumu, který uskutečnila ČSOB mezi 500 malých a středních podniků. Při podobném průzkumu před rokem a půl se pro takzvaný czexit vyslovilo 29 procent podnikatelů.

Celkem čtyři z pěti podnikatelů se domnívají, že by vystoupení ČR z EU velmi či částečně poškodilo českou ekonomiku. Na 15 procent firem naopak míní, že by tuzemskému hospodářství vystoupení z EU pomohlo nebo českou ekonomiku nijak neovlivnilo.

"Podnikatelé si velice dobře uvědomují, že ČR jako exportně orientovaná průmyslová země těží jednak z výhod EU, ke kterým patří volný pohyb zboží, kapitálu, služeb i osob, jednak z návaznosti na silné ekonomiky blízkého Německa a Rakouska, které jsou tradiční unijní země," komentoval výsledky průzkumu výkonný ředitel firemního bankovnictví ČSOB Petr Manda. Rozvod s EU by byl podle něj velmi bolestný a nyní je nemyslitelný.

Podobně se vyjádřil podnikatel v zemědělství Ivo Havránek. "Rozhodně ne. ČR by se naopak měla pokoušet o širší integraci s ostatními státy EU, zejména v jejím jádru. Důvody jsou ekonomický přínos, mezikulturní rozvoj, užší spolupráce ve výzkumu a vývoji, která není možná, pokud bude ČR na periferii EU," vysvětlil. "I když EU není ucelená a chrlí nesmyslné zákony, má svůj smysl v rámci bezpečnosti, ekonomiky a obchodních možností pro export," doplnil jednatel firmy Serafin-byliny Petr Gasparik.

Témata:  firmy ekonomika průzkumy czexit

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy