Gibraltar

Gibraltar

Gibraltar vydraží první jachtu zabavenou oligarchovi kvůli protiruským sankcím

Svět

Gibraltar nabídne v úterý ve veřejné dražbě ke koupi luxusní jachtu Axioma ruského podnikatele Dmitrije Pumpjanského, který je terčem protiruských sankcí. Výtěžek z prodeje půjde na účet americké investiční banky JP Morgan, které podnikatel dluží. Některé vlády ovšem navrhovaly, aby peníze putovaly na pomoc ukrajinským uprchlíkům.

Ilustrační foto

Neandrtálci jezdili na "dovolenou k moři"? Nový objev zaskočil archeology

Revue

Neandrtálci rádi trávili léto na jihu Španělska. Otisk chodidla nalezený v Gibraltaru ukazuje, že zde nalézali útočiště před chladem. Nález může také zpochybnit teorii o tom, kdy a jak tito hominidé vymřeli. O zjištění týmu španělských a portugalských paleontologů dnes informoval deník El País.

Gibraltar

Osud zabaveného supertankeru? Britský ministr jednal s íránským kolegou

Svět

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt dnes mluvil se svým íránským protějškem Mohammadem Džavádem Zarífem o kauze íránského tankeru zadržovaného na Gibraltaru. Šéf britské diplomacie podle agentury Reuters řekl, že Londýn usnadní uvolnění tankeru, jestliže dostane od Teheránu záruky, že plavidlo nezamíří do Sýrie. Hunt zdůraznil, že příčinou britského znepokojení nebyl původ ropy přepravované na zadrženém tankeru, nýbrž její cílové určení. Telefonát s íránským ministrem označil za konstruktivní. Zaríf podle Reuters ujistil Hunta, že Írán chce záležitost vyřešit a nesnaží se o eskalaci napětí.

Írán

Zadržení supertankeru? Írán je vzteky bez sebe, Západu poslal výhrůžný vzkaz

Svět

Zadržení íránského tankeru Británií u Gibraltaru minulý týden bylo námořní krádeží, kterou Írán nebude tolerovat. Podle agentury Reuters to dnes řekl íránský ministr obrany Amír Chátamí, podle něhož zadržení plavidla bylo nesprávným a ohrožujícím krokem. Velitel íránských ozbrojených sil mezitím dnes podle agentury Mehr prohlásil, že Írán nechce válku s žádnou zemí.

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy