Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodci budou zvlášť zranitelné oběti? Výbor s novelou souhlasí

Důchodci
Důchodci
Foto: Pixabay

Praha - Ústavně-právní výbor Sněmovny doporučil schválit vládní novelu, podle níž senioři a další lidé zřejmě získají větší ochranu v případě, že se stanou obětí trestného činu.

Plénum by mělo rozhodnout o předloze na říjnové schůzi. Úprava zařadí seniory mezi zvlášť zranitelné oběti. Budou tedy mít nárok například na vyslechnutí speciálně školenými policisty. Budou si moct taky vybrat, jestli je vyslechne muž, nebo žena. Dostanou rovněž právo na to, aby byli vyslýcháni jen jednou a nemuseli se v trestním řízení setkat s pachatelem.

O tom, kdo bude mít na vyšší ochranu nárok, rozhodnou trestní orgány. Rozhodující by neměla být věková hranice, ale zohlední se celkový psychický a zdravotní stav daného člověka.

Mezi zvlášť zranitelné mají patřit i oběti trestného činu teroristického útoku, činů spáchaných pro příslušnost k některému národu, rase, etnické skupině nebo náboženství. Právní výbor doporučil přiřadit i oběti nátlaku, a to kvůli domácímu násilí.

Témata:  zákony násilí senioři

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy