Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dědicové Antonína Bati žádají od státu 56 milionů

Společnost Baťa
Společnost Baťa
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Brno - Koncem října obdržel Ústavní soud stížnost pěti dědiců podnikatele Antonína Bati, kteří od českého státu žádali 56 milionů korun jako náhradu za zestátněný majetek.

Žaloba o náhradu škody se týkala funkcionalistické vily a pozemku ve Zlíně. Národní soud v Československu označil po druhé světové válce v roce 1947 Jana Antonína Baťu v jeho nepřítomnosti za zrádce a kolaboranta a majetek firmy znárodnil. Očištění se dočkal až v roce 2007, náhradu za odňatý majetek ale dědicové dosud nevysoudili.

Baťovi příbuzní žijí v zámoří. Jejich nárok začal v roce 2010 řešit Obvodní soud pro Prahu 2, nakonec žalobu zamítl. Podle verdiktu žaloba obcházela restituční zákony, které nesahají před rok 1948. Dědicové neuspěli ani u pražského městského soudu.

Nejvyšší soud následné dovolání odmítl, aniž se zabýval podstatou sporu. Obdržel sice blanketní dovolání, ovšem bližší odůvodnění dorazilo od advokáta až po uplynutí dvouměsíční lhůty. Nejvyšší soud k němu proto nemohl přihlédnout.

Témata:  Baťa Ústavní soud ČR restituce

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 13:41

Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi, řekl Lipavský

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy