Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ODS iniciovala petici za odvolání Hollana

Matěj Hollan
Matěj Hollan
Foto: Česká televize

Brno – Náměstek brněnského primátora Matěj Hollan (Žít Brno) by měl být odvolán. Petici s tímto požadavkem iniciovala brněnská ODS ve spolupráci se spolkem Brno autem. Impulsem pro spuštění byl podle nich požadavek některých občanů města vyjádřit svoji nespokojenost s brněnským náměstkem.

Důvodem výzvy podle iniciátorů je nedostatečná odbornost pro řešení dopravy, za kterou je náměstek zodpovědný. Dále jim vadí kontroverzní výroky, zneužívání služebních vozidel pro soukromé účely, předražené zahraniční výjezdy nebo Hollanova jízda načerno v MHD, řekl dnes na tiskové konferenci opoziční zastupitel Libor Šťástka (ODS). Petici podpořila i politická organizace Mladí konzervativci Brno.

Petici začali iniciátoři šířit dnes. Důvody k odvolání se stupňují, ODS jich v minulosti sepsala deset, uvedl Šťástka. Kromě výše uvedených důvodů je to například video kolující na internetu, jak Hollana v ukrajinském erotickém podniku bičuje žena. Hollan vítá, že se ODS připojila k občanskému aktivismu, tvrdí ale, že Šťástka používá lživá či zástupná fakta. „Považuju za bizarní, že prakticky všechny argumenty pro moje odvolání pochází z nepravdivých textů na humoristické stránce "Žít z Brna", které napsal sám Šťástka," uvedl Hollan v tiskové zprávě. S kolegy podle svých slov stihl za dva roky udělat víc věcí než on za posledních deset let. Na svého kritika udeřil, že také skončily privatizace městských bytů rodinným příslušníkům. „Což za něj bylo běžné," řekl Hollan.

ODS o petici zatím s brněnskou opozicí nejednala. Šťástka však věří, že ho někteří nejen opoziční zastupitelé podpoří. Petiční aktivita má být viditelnější na začátku příštího roku, kdy bude funkční i webová stránka s elektronickou verzí petice.

Brněnští zastupitelé v listopadu dvakrát veřejně hlasovali o Hollanově odvolání, které prosadila opozice. Pro však zvedli ruku jen někteří zástupci opozice, Hollan náměstkem zůstal. „Chtěl bych však prosadit tajné hlasování. Věřím, že by se přidali i někteří zástupci koalice, kteří s jeho prací nejsou spokojeni," uvedl Šťástka.

Témata:  ODS Matěj Hollan Brno

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy