Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Válka v Sýrii jen tak neskončí, varuje Zaorálek. Potrvá ještě roky?

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brno - Válka v Sýrii může trvat ještě roky, neskončí dobytím Halabu (Aleppa). Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) to dnes řekl studentům Masarykovy univerzity v Brně.

Nelze spoléhat na vyčerpání lidských sil a zásob zbraní - jak bojovníci, tak zbraně totiž přicházejí ze zahraničí. Může to trvat ještě deset let, konstatoval Zaorálek ve vztahu k Sýrii.

Za vážné riziko označil čekání některých aktérů syrské války na novou americkou administrativu budoucího prezidenta Donalda Trumpa a její případné kroky. Někteří otálejí, jiní ale v Sýrii jednají a situace se rychle mění. "Ti, co čekají, mohou prodělat," varoval Zaorálek.

Situaci v Sýrii označil šéf diplomacie za mimořádně vážnou a komplikovanou, překonávající "všechno, co jsme si dokázali představit". Úkolem diplomatů je podle něj budovat vzájemnou důvěru, která pomůže konflikt překlenout a co nejdříve ukončit.

Takzvaný Islámský stát podle Zaorálka dobře platí své bojovníky, klíčové je proto odříznout jej od zdrojů financí. Peníze možná sehrávají větší úlohu než náboženství či ideologie, naznačil ministr.

Témata:  Lubomír Zaorálek Sýrie Syrská krize

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 15:39

Rutte získává důležitou podporu na své cestě do křesla šéfa NATO

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy