Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spor o platy pošťáků řeší i vláda. Skandální, generální ředitel bere statisíce, naštval se Babiš

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Spor o platy zaměstnanců České pošty zasáhl i vládní koalici. Státní podnik byl měl podle ministra financí Andreje Babiše (ANO) rozkrýt své hospodaření. A pokud se poště nedaří, měly by se snížit i odměny managementu, dodal.

"Česká pošta je velice bonitní aktivum, ale bohužel je to pro mě podnik, který hospodaří velice netransparentně. Za skandální považuji, že generální ředitel má 300.000 Kč plat a ještě 300.000 bonus. Takže jestli se poště nedaří, tak by si měli snížit příjmy," uvedl dále Babiš.

Stát by mohl na začátku příštího roku uvolnit pro Českou poštu zhruba 1,4 až 1,5 miliardy korun jako kompenzaci za poskytování základních služeb v letech 2013 a 2014. Třetina z toho půjde na růst platů, což představuje 1200 až 1400 Kč na zaměstnance měsíčně. Po jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou, vedením pošty a odbory to uvedl ministr vnitra Milan Chovanec (oba ČSSD).

O možnostech vyplatit kompenzaci za poskytování základních služeb v rozsahu objednaném státem nyní podle Sobotky jednají ministerstva vnitra a financí. Chovanec chce, aby se problém vyřešil v lednu nebo v únoru, aby pošta v příštím roce peníze dostala.

Sobotka požádal generálního ředitele ČP Martina Elkána a Chovance aby dodali v první polovině příštího roku strategii rozvoje pošty včetně strategie mzdového vývoje. "Nárůst platů musí pokračovat i v příštích letech," uvedl premiér. Využití kompenzace za univerzální službu je podle něj jediná možnost, jak toho nyní dosáhnout.

Menšinové poštovní odbory vyhlásily na pondělí dvouhodinovou výstražnou stávku na podporu svého požadavku zvýšit mzdy o 2500 korun.

Témata:  Andrej Babiš Česká pošta mzdy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy