Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na Babiše bylo podáno trestní oznámení kvůli nákupu dluhopisů

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) čelí trestnímu oznámení kvůli tomu, že před více než čtyřmi lety odkoupil dluhopisy své společnosti Agrofert. Díky tomu si ročně přijde zhruba na 90 milionů korun, informuje Echo24. Kauzu už šetří policie. Firma se brání, podle ní bylo vše v souladu se zákonem.

Autor oznámení, které je podepsané německy znějícím jménem, v Babišově postupu spatřuje porušení povinnosti při správě cizího majetku. "Není legální přimět svou vlastní společnost k tomu, aby vydala dluhopisy, ze kterých nemá žádný užitek jen proto, aby se majitel společnosti obohatil tím, že tyto dluhopisy nakoupí a nemusí danit příjem z těchto dluhopisů," stojí v trestním oznámení, které dostali policisté v pondělí. 

Šéf ANO podle serveru svým postupem využil mezeru v zákoně, protože dluhopisy v hodnotě jedné koruny vydané v roce 2012 nepodléhaly dani. Základ daně se zaokrouhloval na celé koruny dolů, vlivem zaokrouhlení tak byla u fyzických osob efektivní daň nulová.

Agrofert takových dluhopisů v závěru roku 2012 vydal tři miliardy, Babiš jich dnes vlastní polovinu a ročně mu vynášejí zhruba 90 milionů.

"Hlavním důvodem vydání emise dluhopisů bylo zajištění zdrojů financovaní, a to v souladu s plánovanými masivními investicemi skupiny Agrofert pro případ, že by nedošlo k zajištění dlouhodobých bankovních zdrojů," řekl webu mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka. Babiš ČTK sdělil, že trestní oznámení považuje pouze za účelový politický útok.

Témata:  Andrej Babiš Agrofert krácení daní

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy