Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

EU nutně potřebuje armádu, míní Zaorálek

Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničních věcí
Lubomír Zaorálek /ČSSD/, ministr zahraničních věcí
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Evropská unie se nemůže dál spoléhat na to, že se obejde bez vojenské síly, pokud chce vliv na mezinárodní scéně, řekl v rozhovoru pro ČTK ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

EU podle něj příliš dlouho spoléhala na to, že si vystačí s "měkkými schopnostmi". V budoucnu však bude potřebovat posílit svou schopnost se bránit, jinak její význam upadne. Projevilo se to podle něj například při nedávných mírových rozhovorech o Sýrii v kazašské Astaně, kam EU nebyla přizvána.

"O příměří jednají ti, kteří mají zbraně a jsou tam, ale my ani nejsme ochotní na tu půdu vejít v kanadách a výsledek je ten, že jsme úplně mimo v něčem, co se nás nesmírně týká. Všichni víme, že osud Sýrie a její mír a rekonstrukce jsou zásadně spojeny s bezpečností a osudem Evropy," konstatoval Zaorálek.

Evropská unie do syrského konfliktu nevstoupila vojensky, do postižených oblastí vysílala hlavně humanitární pomoc. To však v budoucnu podle šéfa české diplomacie nebude stačit, pokud má Evropská unie mít na mezinárodní scéně vliv. "Není pochyb o tom, že to je něco, co se změnilo, a my v tomhle musíme přidat. Je to nemilé, možná se to někomu nebude líbit, ale v současném světě, pokud nemáme schopnost se bránit, a pokud tuto schopnost nebudeme zvyšovat, tak naše role bude slábnout a upadat," míní ministr.

Uvítal by proto, kdyby EU začala intenzivně pracovat na zformování vlastních vojenských jednotek a dokázala se shodnout na jednotné bezpečnostní a zahraniční politice. Téma společné evropské armády v Bruselu prosazoval i předseda české vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD), myšlenku společným prohlášením podpořila celá visegrádská skupina (ČR, Polsko, Maďarsko a Slovensko).

Témata:  EU Lubomír Zaorálek armáda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy