Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už žádné dezinformace? České ministerstvo chce zachránit volby, plánuje spojení s Facebookem

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Internet má v dnešní době obrovský vliv na veřejné mínění občanů a v době, kdy se blíží hned dvoje důležité volby, se může stát dvousečnou zbraní. Ministerstvo vnitra se proto rozhodlo bojovat proti dezinformacím a zvažuje stejný nebo obdobný postup, k jakému přistupují další evropské státy.

Francie si na jaře zvolí nového prezidenta a země se obává jak hackerských útoků podobných těm, které se odehrály ve Spojených státech, tak i šíření dezinformací, které dnes a denně kolují ve velké míře internetem. Těm by mohl učinit přítrž nový plán.

Novináři se spojili s Facebookem a Googlem a rozhodli se společně bojovat proti nepravdivým článkům na internetu a propagandě. Podle serveru BBC se do projektu CrossCheck zapojí celkem 17 médií včetně zpravodajských agentur a budou sloužit jako odborná porota, která posoudí pravdivost jednotlivých článků.

V praxi dostanou lidé k dispozici možnost nechat si ověřit, nakolik se článek zakládá na faktech. Do speciálního políčka vloží internetovou adresu daného článku a novináři následně posoudí, jsou-li informace v něm pravdivé či nikoliv. 

Takto označené články budou na internetu stále méně dohledatelné. Sám Facebook je může přestat zobrazovat uživatelům a naopak bude na základě sdílení jednotlivých linků automaticky zasílat články novinářům k posouzení jejich pravosti.

Podle médií se bude tato metoda ověřování informací postupně zavádět i v dalších evropských zemích. Další na řadě bude zřejmě Německo, kde se na podzim odehrají parlamentní volby. Nyní se zdá, že by podobný systém mohl fungovat i v České republice.

Dočkáme se i u nás?

Ministerstvo vnitra má v plánu spolupracovat s americkou společností Facebook kvůli dezinformacím, které se skrze tuto sociální síť šíří. Uvedl to server Aktuálně.cz s tím, že budoucí spolupráce ještě nemá jasně danou podobu, ale měla by začít co nejdříve.

Na rozdíl od jiných států by ale systém v praxi podle představ resortu vnitra fungoval jinak. Uživatelé Facebook upozorní na příspěvek, který podle něj obsahuje dezinformace, a sociální síť následně nepošle zprávu novinářům, ale do nezávislého centra, které informace vyhodnotí. 

Pokud daná informace nebude pravdivá, Facebook ji označí a mohl by uživatele odkázat na internetové zdroje, kde budou moci ověřit skutečný stav. 

Témata:  Ministerstvo vnitra České republiky Facebook internet

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy