Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezident bude vetovat zákon o národních parcích, věc možná skončí u Ústavního soudu

Miloš Zeman, prezident ČR
Miloš Zeman, prezident ČR
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha/Karlovy Vary - Prezident Miloš Zeman potvrdil, že vetuje novelu zákona o národních parcích, kterou dnes schválili poslanci. Ředitel Národního parku Šumava Pavel Hubený naopak hodnotí dnešní rozhodnutí Sněmovny jako skvělý výsledek. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) si myslí, že Sněmovna prezidenta přehlasuje.

"Jak víte, proti tomuto zákonu je jak Plzeňský, tak Jihočeský kraj. A já si myslím, že vedle práv obcí je také zapotřebí respektovat práva krajů. A ne se snažit všechno řešit z Prahy," řekl dnes Zeman při návšětěv Karlovarského kraje. Prezident podporoval změny navrhované Senátem, který žádal například větší pravomoci pro dotčené obce.

Pro ústavní stížnost v případě přehlasování Sněmovnou Zeman nevidí důvod. Jak ale dodal, bude o této možnosti ještě přemýšlet.

Horní komora chtěla v předloze například změnit pasáž o účelu národních parků, zvýšit práva tamních obcí a zrušit patnáctileté moratorium na rozdělování parků do jednotlivých zón podle stupně ochrany. Podpořilo ji však jen 28 ze 158 přítomných poslanců. "Mám samozřejmě radost, byť je tam trochu únava. A možná to nebude úplně poslední krok, uvidíme," řekl novinářům Brabec po hlasování Sněmovny.

Schválenou verzi podpořil i předseda opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek. "Máme radost a poděkovali jsme ministru Brabcovi, poctivě si to odpracoval. Šumavská příroda bude zachována i příštím generacím," uvedl na twitteru. Podobně se vyjádřil i šéf poslanců koaliční KDU-ČSL Jiří Mihola. "Chci zachovat krásnou a divokou přírodu svým dětem a dalším generacím!" napsal.

"Rozum zvítězil a je to pocta matce přírodě, protože šlo o to, jestli příroda v národních parcích má být opravdu příroda, nebo spíš něco jiného. Tahle novela by měla přinést velké zklidnění v rozčeřené atmosféře toho, kam mají národní parky směřovat, kdy část obcí byla pro přírodu a část spíš pro obecní národní park," řekl ČTK Hubený.

Hubený doplnil, že novela umožní začít ihned pracovat na klíčových koncepčních materiálech, k nimž řadí Zásady péče zonace a návrh klidových území. Jde mu o to, aby se dosáhlo většinové shody v tom, jak má národní park do budoucna vypadat. "Když se tato shoda podaří a prosadíme ji, potom bude 15 let klid - nikdo se nebude muset bát, že by nějaký nový ministr nebo nový ředitel vyhlašoval velké nové území bez zásahu nebo že by to území bez zásahu zmenšoval. Novela je velký krok ke stabilitě, ke klidu a k normální práci," řekl Hubený.

Témata:  Miloš Zeman Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Richard Brabec Národní park Šumava

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy