Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jurečka chce zabránit vylidňování venkova. Představil svůj plán

Martin Stropnický /ANO/, Jan Mládek /ČSSD/, Michaela Marksová-Tominová /ČSSD/, Marian Jurečka /KDU-ČSL/
Martin Stropnický /ANO/, Jan Mládek /ČSSD/, Michaela Marksová-Tominová /ČSSD/, Marian Jurečka /KDU-ČSL/
Foto: Vláda.cz

Praha - Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce, aby vláda přehodnotila přístup k podpoře podnikatelů na venkově. Investiční pobídky by podle něj měly směřovat k malým a středním firmám.

Příslib investiční pobídky od státu získalo loni 72 projektů investorů, celková výše pobídek dosáhla 12,5 miliardy Kč. Podpořené firmy slíbily vytvořit téměř 10.000 nových pracovních míst.

Stát podle Jurečky rozdává velké pobídky zahraničním investorům, jejichž přidaná hodnota a dlouhodobost je velice diskutabilní. "Já budu chtít, abychom opravdu tento trend změnili, aby šly smysluplné podpory pro malé a střední podnikatele, kteří mají potenciál růstu, kteří nám nikam neodejdou po deseti letech daňových prázdnin," uvedl Jurečka.

Podle analýzy venkova Asociace malých a středních podniků a živnostníků počet obyvatel ve vesnicích do 500 obyvatel trvale klesá. Rapidně ubývá na venkově malých samoobsluh, z téměř 20.000 jich za posledních dvacet let ubyla plná třetina.

Trend vylidňování obcí a klesající zájem o řemeslné obory je podle asociace patrný zejména u absolventů stavebních profesí, kdy za posledních deset let ubylo v celé České republice 32 procent zedníků. Ještě horší je situace u truhlářské profese, kde je úbytek za posledních deset let 63 procent.

Témata:  Marian Jurečka investice obce

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy