Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spojitost Babiše a Jágra? Senátor se rozpovídal o neetickém chování

Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Andrej Babiš /ANO/, ministr financí v pořadu Máte slovo
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Nezávislý senátor za Piráty, Stranu zelených a KDU-ČSL Libor Michálek byl hostem Daniely drtinové v pořadu DVTV. V něm mimo jiné mluvil o šéfovi hnutí ANO a ministrovi financí Andreji Babišovi.

Michálek se v rozhovoru vyjádřil například k tématu korunových dluhopisů Andreje Babiše. Poukázal přitom na to, že současný šéf státní kasy pouze využil nastavená pravidla. „Neetické by v tom případě bylo i chování Jágra. Musíme vzít i všechny naše sportovce, kteří své příjmy investovali do zahraničních fondů, kde využívali daňového zvýhodnění,“ uvedl Michálek.

Z etické stránky jsou podle něj tyto věci opravdu na hraně. „Je na daňové správě, aby nyní prokázala, že celá transakce nesloužila jenom ke krácení daně,“ dodal. Podle něj to mohl Babiš udělat i jinak. „Kdyby Babiš chtěl opravdu ušetřit na daních, není nic jednoduššího, než aby Agrofert přemaloval na fond pro kvalifikované investory, kdy by podle platné legislativy měl pětiprocentní zdanění,“ vysvětluje.

Kromě toho se pozastavil u zákona přezdívaného lex Babiš. „Upozorňuji na to, že koncentrace politické, ekonomické a mediální moci není pro demokracii zdravá. Na druhou stranu je třeba využívat mechanismy, které jsou v souladu s naší ústavou, což u zákona o střetu zájmů došlo příliš daleko,“ myslí si.

Domnívá se také, že pokud by byly přijímány další zákony cílené na jednoho konkrétního politika, mohlo by to být považováno za šikanu.

Témata:  Libor Michálek Andrej Babiš dluhopisy

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy