Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Američané po mě chtěli přiznání, že jsem naboural e-maily Clintonové, tvrdí ruský hacker Nikulin

Útok hackera, ilustrační fotografie
Útok hackera, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Praha - Údajný ruský hacker Jevgenij Nikulin tvrdí, že po zatčení v Česku jej při výsleších Američané žádali, aby se přiznal k nabourání elektronické pošty neúspěšné prezidentské kandidátky Hillary Clintonové na příkaz ruského prezidenta Vladimira Putina. Nikulin to tvrdí v dopise, který jeho advokát poslal ruskojazyčné televizi Nastojaščeje vremja (Současnost) sídlící v Praze a financované Spojenými státy.

Nikulin byl loni 5. října zatčen v Česku na žádost Spojených států, které ho podezírají z poškození několika společností. O Nikulinovo vydání žádají jak USA, tak Rusko, které vydalo zatykač pro údajnou krádež peněz až po Nikulinově zatčení v Česku. Pražský městský soud rozhodování o těchto žádostech dnes odročil na konec května.

"Měl byste prohlásit, že jste se vloupal do elektronické pošty Hillary Clintonové pro Donalda Trumpa na Putinův příkaz a měl byste souhlasit s vyhoštěním do USA, kde stáhneme všechna obvinění a dáme vám byt a peníze a americké občanství," navrhoval podle Nikulina jeden z amerických agentů během výslechu. "Odmítl jsem a zakrátko byl výslech ukončen. Agent řekl, že se ještě vrátí," dodal Nikulin. Návrh podle něj zazněl během výslechů v polovině listopadu. Další se podle něj odehrál letos 7. února.

"Máte říct, že jste se naboural do pošty Clintonové a pronikl do sítě demokratů na Putinův příkaz, vyjmenujete společníky, budete souhlasit s vydáním a v Americe vyřešíme všechny problémy, vše zajistíme," cituje Nikulin údajné návrhy.

Podrobně byl při výsleších také dotazován na známosti se synem šéfa ruského ropného koncernu Lukoil, s dcerou ruského ministra obrany či s Putinovým mluvčím. Šlo nejspíše o důsledek fotografií, kterými se chlubil na sociálních sítích, podobně jako přepychovým vozem Lamborghini, zlatými hodinkami Rolex či ručně šitými botami. Ve skutečnosti si vydělával na živobytí obchodováním s auty. Tvrdí, že s hackerskými útoky nemá nic společného a že ani neumí anglicky.

Nikulina podle médií vyslýchali v české vazbě agenti amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) za přítomnosti českých policistů.

FBI a americké ministerstvo spravedlnosti se podle televize Nastojaščeje vremja zdržely vyjádření. Stanice připomněla, že Nikulin nebyl přímo obviněn z hackerských útoků na Demokratickou stranu či z dalších epizod možného vměšování Ruska do amerických prezidentských voleb. Avšak podle listu The Guardian mohl být Nikulin zapleten do útoku na server, který využíval k domlouvání schůzek bývalý demokratický kandidát na starostu New Yorku Anthony Weiner, jenž po skandálu rezignoval na křeslo v Kongresu USA. Jeho manželka Huma Abedinová roky pracovala ve službách Clintonové.

Témata:  Jevgenij Nikulin hackeři Hillary Clintonová USA

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy