Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Imunitní výbor si zve poslance Borku a Novotného kvůli žádosti o jejich stíhání

Poslanecká sněmovna (7.5.2014)
Poslanecká sněmovna (7.5.2014)
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Policie požádala Sněmovnu o vydání Jaroslava Borky (KSČM) a Josefa Novotného (za ČSSD) k trestnímu stíhání v kauze ROP Severozápad. Mandátový a imunitní výbor jednání v této věci přerušil. Vyžádal si celý policejní spis a pozval také zástupce policie.

Zatím proto není jisté, zda už příští týden dospěje výbor k doporučení pro sněmovní plénum, nebo nikoli. "Byla bych ráda, kdyby se nám to podařilo, ale nevím," uvedla předsedkyně výboru Miroslava Němcová (ODS).

Místopředseda Martin Plíšek (TOP 09) se podivil nad tím, že na justičním portálu bylo zveřejněno oznámení o zahájení stíhání, aniž Sněmovna o vydání poslanců rozhodla.

Poslanci jsou podle státního zastupitelství podezřelí z poškození finančních zájmů Evropské unie a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky. Jednoho z nich policie podezírá také ze zneužití pravomoci úřední osoby a účasti na organizované zločinecké skupině.

Plíšek pokládá podezření za závažné, nedomnívá se, že by kauza měla politické pozadí. Vztahuje se k činnosti Novotného a Borky v době, když ještě nebyli poslanci, podotkl.

Borka a někdejší hejtman Karlovarského kraje Novotný byli dříve členy výboru regionální rady ROP Severozápad. Cítí se nevinni.

Výbor vydává doporučení pro plénum, zda má poslance ke stíhání vydat, nebo ne. Sněmovna by měla rozhodnout ještě na nynější schůzi, pravděpodobně v červnu.

Témata:  kauza ROP severozápad Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Miroslava Němcová

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy