Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman se dnes sešel s Valachovou, váhá nad její rezignací

Kateřina Valachová, ministryně školství
Kateřina Valachová, ministryně školství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brno - Prezident Miloš Zeman se dnes v Brně sešel s ministryní školství Kateřinou Valachovou, která se rozhodla k 31. květnu rezignovat. Ne všichni si ale přejí jeji odchod z čela resortu, včetně hlavy státu.

Svoji demisi Valachová v pátek předala premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD). Ten ji odeslal na Pražský hrad.

"Pan prezident považoval za důležité, aby mě seznámil s podporou odborné veřejnosti a akty nesouhlasu, které k němu doputovaly. Zároveň mě požádal, abych o motivech této podpory přemýšlela," řekla Valachová.

Ministryně se rozhodla rezignovat, aby převzala politickou odpovědnost za kauzu, v níž figuruje její bývalá náměstkyně Simona Kratochvílová. Ta je podezřelá z toho, že se domlouvala se šéfem fotbalového svazu Miroslavem Peltou na rozdělování investičních dotací.

"Nyní se chci tři dny soustředit na prosazení kariérního řádu učitelů v Senátu," uvedla dnes v Brně Valachová. Zeman ještě před schůzkou zmínil variantu, že Valachovou nechá v demisi do konce funkčního období vlády.

Témata:  Miloš Zeman Kateřina Valachová Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy