Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ovčáček udeřil na Ratha: Snaží se skrze Zemana zpopularizovat v médiích

Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Rath přišel k soudu (18.5.2015) bez advokátů a soudce chtěl vysvětlení.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Brno - Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dnes reagoval na tvrzení Davida Ratha, že jeho případ je politickým procesem a soud nátlaku prezidenta a ministra (spravedlnosti Roberta Pelikána) podlehne. Exhejtman se prý snaží i přes prezidenta Miloše Zemana proniknout do médií a zpopularizovat se v nich.

Zeman už dříve uvedl, že v Rathově kauze zvažuje podání kárné žaloby na soudce, který v ní rozhodl o nezákonnosti odposlechů.

"Prezident se k této věci vyjádřil a hodlá v ní postupovat, až teprve než učiní příslušné kroky ministr spravedlnosti pan Robert Pelikán. Pak přichází v úvahu případná kárná žaloba," doplnil k tomu dnes Ovčáček.

Nejvyšší soud v současné době projednává Pelikánovu stížnost pro porušení zákona v Rathově případu. Ministr nesouhlasí s tím, že Vrchní soud v Praze kvůli výhradám k odůvodnění odposlechů použitých v případu zrušil verdikt nad Rathem a dalšími deseti lidmi. Nejvyšší soud jednání rozplánoval na čtyři dny.

Středočeský krajský soud Ratha v červenci 2015 uznal vinným z přijímání úplatků v souvislosti s krajskými zakázkami a nepravomocně mu uložil 8,5 roku vězení. Odvolací senát však rozsudek loni v říjnu zrušil kvůli použitým odposlechům.

Témata:  Miloš Zeman David Rath 1 Jiří Ovčáček

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy