Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Liberecký soud rozhoduje o vydání Lotyše, který trefil kamenem policistu

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Liberec - Krajský soud v Liberci se dnes začal zabývat vydáním lotyšského matematika a programátora Ansise Ataolse Berziňše (42), který byl ve vlasti odsouzen kvůli účasti na protivládních protestech.

Podle státního zástupce Miloše Klátika nejsou žádné důvody, které by tomu bránily. "Jsou splněny podmínky evropského zatýkacího příkazu a nelze akceptovat vyjádření zadrženého, že soudní proces v Lotyšské republice i jeho odsouzení bylo motivováno politicky," uvedl Klátik.

Berziňš se v lednu 2009 účastnil protivládních protestů v Lotyšsku. Klátik dnes citoval rozhodnutí lotyšské prokuratury. Podle něj Berziňš házel sněhové koule, dlažební kameny a lahve a jedním kamenem trefil i policistu. Za trestný čin masových nepořádků mu hrozilo vězení na osm až 15 let.

Původně byl potrestán podmínkou, kterou podle lotyšského soudu porušil zejména tím, že nespolupracoval s probační službou. Trest mu tak byl v listopadu 2015 změněn na nepodmíněný, ve vězení by si tak měl odpykat rok a osm měsíců.

Evropský zatykač na něj Lotyšsko vydalo loni v říjnu, v Libereckém kraji byl zadržen letos na konci března. Byl zde na studijní stáži, od 3. dubna je v předběžné vazbě. Pokud by stejný čin spáchal v ČR, byl by souzen za poškozování cizí věci a výtržnictví, za což by mu hrozilo až dva roky vězení.

Témata:  soudy Liberec Lotyšsko

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy