Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češka vylákala z cizince více než 53 milionů korun, dostala vysoký trest

soudy
soudy
Foto: Pixabay

Brno - Barbora Havířová (27) dostala osm let za podvod velkého rozsahu. Podle žaloby z muže z Norska vylákala přes 53 milionů korun. Verdikt není pravomocný. Proti rozsudku se žena odvolala, případ tak bude posuzovat Vrchní soud v Olomouci.

Podle obžaloby peníze lákala od muže (60) od března 2013 do prosince 2014. Seznámila se s ním přes webový portál, na kterém se poskytují erotické služby, později se ale domluvili na tom, že budou komunikovat přímo.

Žena po muži podle obžaloby začala peníze lákat pod různými záminkami, například na operaci kolena, výživu kočky, zálohu na koupi auta. "Povídala mu, že má dostatek finančních prostředků, ale že ty jsou nějakým způsobem blokovány. Takže on jí poskytoval finanční prostředky na to, aby byly odblokovány, v podstatě šlo o kolotoč," uvedl státní zástupce Ivan Hrazdira.

Muž pracoval jako finanční ředitel, peníze ženě posílal z účtu firmy, kde pracoval, v Norsku za to dostal tři roky vězení. Podle ženiny obhajoby chtěl prostřednictvím Havířové "vyprat" peníze, které zpronevěřil.

"Přistoupila jsem na nějaký údajný obchod, nenapadlo mě, že by ty peníze mohly pocházet z trestné činnosti," uvedla ve své závěrečné řeči Havířová. Podle obhajoby tak nešlo o podvod, ale o legalizaci výnosu z trestné činnosti. Tomu ale soud neuvěřil. "Jednoznačně šlo o zločin podvodu, věděla od začátku, že to poškozenému nikdy nevrátí," uvedl předseda senátu Daniel Plšek.

Témata:  podvod zpronevěra soudy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 16:34

Francouzská policie zadržela 16letého přivržence IS, který chtěl útočit během olympiády

Francouzské orgány činné v trestním řízení zadržely a začaly vyslýchat 16letého chlapce, který avizoval, že chce spáchat útok během letní olympiády v Paříži. Policie u něj našla slib věrnosti teroristické síti Islámský stát (IS). Případ převzala prokuratura, která se zabývá teroristickými činy, informovala ve středu francouzská zpravodajská televize BFM.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy