Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poslanci ANO podpoří návrh komunistů na mimořádnou schůzi Sněmovny kvůli těžbě lithia

Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Poslanecká sněmovna, ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Opoziční KSČM chce ještě do voleb debatovat o těžbě lithia. Potřebuje k tomu ale 40 podpisů, sama má jen 30 poslanců. Vládní ANO svolání mimořádného zasedání Sněmovny patrně podpoří.

ČTK to dnes řekl volební lídr hnutí ANO v Pardubickém kraji a předseda sněmovního hospodářského výboru Martin Kolovratník. K žádosti se připojili i někteří poslanci sociální demokracie a hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury.

Komunisté kritizují memorandum o porozumění, které tento týden podepsal ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD) s australskou firmou European Metals Holdings (EMH).

Předseda hnutí Andrej Babiš pokládá podpis memoranda za skandální. "Je to krádež ČSSD za bílého dne," řekl serveru iDnes.cz. "Naše pozice je taková, že by toto měl stoprocentně obhospodařovat stát a že by v tom neměla být žádná zahraniční společnost," řekl Kolovratník ČTK. Svolání schůze k lithiu podporuje také poslanec ANO Zdeněk Soukup. "Budu usilovat, aby těžba, a pokud možno i zpracování, zůstala v českých rukou," napsal na svém facebookovém profilu.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek dnes na dotaz ČTK naopak odpověděl, že jeho strana takovou schůzi nepodpoří.

Témata:  KSČM Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Hnutí ANO

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy