Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klaus zuří: Sudetští Němci jako oběti Čechů? Máme tu novou pravdu

Václav Klaus
Václav Klaus
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha – Za svou návštěvu na sudetoněmeckém sjezdu schytal ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL) kritiku od části politického spektra. Hlasitě se ozvali komunisté, kteří ho rovnou vyzvali, aby odstoupit. Své si teď přidal také exprezident Václav Klaus.

Klaus připomíná, že Herman není první politik, který na toto téma s Němci jednal. „Před více než 20 lety jsem – jako předseda vlády České republiky – pozval bavorského předsedu vlády Edmunda Stoibera na krátkou návštěvu do naší země. Sešli jsme se na několik hodin v Domažlicích, záměrně, aby to bylo nedaleko hranic," vzpomíná na svých stránkách ekonom a bývalý prezident České republiky.

Ani tehdy se to podle něj neobešlo bez negativních reakcí. „Čeští sociální demokraté, vedení Milošem Zemanem, tehdy hlasitě protestovali a trvali na tom, že český ministerský předseda má jednat výlučně s německým, nikoli bavorským kancléřem. Mnoho lidí na takové věci zapomíná," píše.

„Letos jel zástupce české vlády, vedené sociálně-demokratickým předsedou, na sjezd sudetoněmeckého landsmanšaftu jako oficiální zástupce české vlády. Ministr Herman (nikoli z ČSSD, ale z – ve své bezradnosti podobné – KDU-ČSL), tehdy kněz a sekretář kardinála Vlka, si už asi i v té době – stejně jako jeho šéf – myslel, že se má historie II. světové války přepsat a že se mají ze sudetských Němců udělat oběti nikoli Hitlera, ale Čechů. Před dvaceti lety jsme ještě měli sílu říkat, že je to lež – jak oni říkají – osvětimského typu," zlobí se Klaus.

„Nevím, jestli pan Herman četl o víkendu v Bavorsku noviny. Já ano. Deník 'Münchner Merkur' otiskl rozhovor s u nás nechvalně známým europoslancem Posseltem, který byl nadepsán jeho výrokem 'Eiskalt vorbereitetes Verbrechen' – chladnokrevně připravený zločin. Nemluvil o Hitlerovi a jím vyvolané druhé světové válce. Mluvil o odsunu sudetských Němců. Asi už je to dnes politicky korektní 'novou' pravdou," dodává ostře Klaus.

Témata:  Václav Klaus Daniel Herman sudetští Němci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy