Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První schůze nové Sněmovny začne 20. listopadu, povede ji Hamáček

Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Jan Hamáček v Poslanecké sněmovně
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Ustavující schůze nové Sněmovny začne v pondělí 20. listopadu. Na dotaz ČTK to potvrdil bývalý předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD).

Na stejný den svolal prezident Miloš Zeman zasedání Sněmovny, které je stálé. Označuje celkovou činnost dolní komory mezi volbami, v jejímž rámci se konají jednotlivé schůze.

"Schůzi svolám na pondělí 20. listopadu," napsal ČTK Hamáček, který tak učiní ze zákona. Bývalý předseda ustavující schůzi svolává, pokud je opět zvolen. Schůzi potom zahajuje a až do zvolení nového předsedy dolní komory ji také řídí.

Prezident využil pro stanovení termínu zasedání maximální možnou třicetidenní lhůtu od voleb. Kdyby zasedání nesvolal, dolní komora by se 30. den po volbách sešla sama. Jiný den pro zahájení ustavující schůze než 20. listopad proto není možný.

Témata:  Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Jan Hamáček

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy