Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeman sepsul návrh Bruselu: Kvóty na uprchlíky? To je vměšování do našich vnitřních záležitostí

Evropská unie, ilustrační foto
Evropská unie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Praha – Evropský parlament v listopadu schválil mandát k vyjednávání nové podoby dublinského systému. Ta by mohla přinést například upravené permanentní kvóty na přerozdělování uprchlíků. Prezident Miloš Zeman je ale proti takové možnosti.

Na přerozdělování běženců by měl vliv počet obyvatel členských zemí a ekonomické síly. Za nedodržování kvót by hrozily tresty. Nový systém navrhovaný europarlamentem by měl fungovat jak během standardních migračních toků, tak v dobách krize. Měl by si poradit s krizovými situacemi na vnějších hranicích EU.

Podle návrhu by byl zaveden speciální automatický a permanentní relokační mechanismus. V praxi to znamená, že žádost o azyl už by nemusel vyřizovat stát, kde uprchlík vstoupil na území EU. Místo toho by byl rovnou přesunut do konkrétního státu, kde by žádal o azyl. V tuto chvíli se ale jedná pouze o návrh, který musí projít schvalovacím procesem EU.

Miloš Zeman ale takový systém důrazně odmítá. „Andrej Babiš, jehož budu jmenovat zítra premiérem, se naprosto jasně a veřejně vyjádřil proti kvótám a chci věřit, že poté, co se stane premiérem, svoje stanovisko nezmění,“ uvedl Zeman na tiskové konferenci na Hradě.

Zdůraznil, že sám patří mezi ty, kteří takový mechanismus odmítají. „Pokud jde o moje stanovisko, je dlouhodobé a takové, že kvóty považuji za vměšování do vnitřních záležitostí České republiky nebo jakéhokoli jiného státu, že odporuje principům subsidiarity a kromě toho, že suverénní stát by ztratil svoji suverenitu tehdy, kdyby nemohl rozhodovat o tom, jaké občany na své území vpustí,“ dodal Zeman.

Témata:  Miloš Zeman EU uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy