Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

STAN vyzve KSČM, aby přehodnotila nominaci Ondráčka. Komunistu nepodpoří ani ČSSD

Zvolí poslanci v tajné volbě Zdeňka Ondráčka (KSČM)?
Zvolí poslanci v tajné volbě Zdeňka Ondráčka (KSČM)?
Foto: Facebook

Praha - Hnutí STAN dnes vyzve KSČM, aby přehodnotila nominaci Zdeňka Ondráčka do čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Ondráčka považuje STAN za nepřijatelného, protože podle něj nikdy neprojevil lítost nad tím, že se v roce 1989 podílel na policejních represivních opatřeních.

O odmítnutí jeho kandidatury požádají Starostové i hnutí ANO a SPD. "Od pana Ondráčka jsme neslyšeli jedinkrát jakoukoli větu o tom, že to považoval za životní chybu a že ho to mrzí. Že prostě není rozumné mlátit lidi obuškem v době, kdy tady vládne totalita," řekl místopředseda STAN Vít Rakušan.

Komunisté podle něj navíc vnímají Ondráčkovo počínání v roce 1989 jako "téměř hrdinské". "Pokud mají komunisté takový přístup, tak prostě nemohou počítat s naší podporou," doplnil.

Ondráčka nebude podporovat ani ČSSD. "Podporovat někoho, kdo se v rámci Palachova týdne podílel na potírání demonstrací, by nebylo úplně rozumné. Je to určitě v rozporu s demokratickými principy po roce 1989," řekl předseda poslaneckého klubu sociální demokracie Jan Chvojka.

Starostové také zopakovali své návrhy na úpravu rozpočtu, zejména zvýšení peněz na platy učitelů o 15,6 miliardy korun. STAN také podpoří návrhy ostatních stran na zvýšení peněz na sociální služby. Naopak bude hlasovat proti návrhu ANO, který navrhuje přidat takzvanému agropotravinářskému komplexu jednu miliardu korun, o kterou by se snížila podpora venkova.

Témata:  Starostové a nezávislí Zdeněk Ondráček Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy