Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Třetí a čtvrtá vlna EET se musí odložit. Benda jásá

Placení, tržby, ilustrační foto
Placení, tržby, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brno - Ústavní soud (ÚS) dnes zrušil plánovaný "náběh" třetí a čtvrté etapy elektronické evidence tržeb. S odloženou platností škrtl i několik dalších ustanovení zákona o evidenci tržeb. Poslanec Marek Benda (ODS) hovoří o jasném vítězství.

Třetí vlna se měla od března 2018 týkat třeba stánkového prodeje občerstvení bez stolů a židlí, farmářských trhů, dále služeb účetních, advokátů či lékařů. Od června 2018 se do systému měli zapojit také vybraní řemeslníci.

U třetí a čtvrté vlny je podle ÚS nutné důkladně zvážit dopady na různé skupiny povinných subjektů. "Rčení, že při kácení lesa létají třísky, pro regulační opatření v právním státě nemá místo," řekl při odůvodnění soudce Josef Fiala.

Případné výjimky z EET je nutné upravit zákonem, nikoliv jen cestou vládního nařízení. Proto soud zrušil sérii zmocňovacích ustanovení, díky kterým vláda mohla některé tržby vyloučit z EET úplně, případně je převést do zjednodušeného režimu. Jen do konce příštího roku zůstane v platnosti již vydané nařízení, které vyřadilo z EET prodej vánočních kaprů a tržby těžce zrakově postižených.

"Buďto musí to, na koho nedopadne evidence tržeb, stanovit přímo zákonodárce, anebo musí stanovit pro vládu taková kritéria, aby byla předem seznatelná," uvedl předseda ÚS Pavel Rychetský.

"Rozhodnutí je jednoznačné vítězství. Měli jsme pravdu. EET je možná účinný nástroj, ale špatně připravený. Soud nám vyhověl ve velké části," řekl novinářům Benda. Podle něj třetí a čtvrtá vlna v termínech, které vláda plánovala, nezačne. "Vláda by musela přijít s novou úpravou. Muselo by to projít Sněmovnou. V té podobě, v jaké to bylo schváleno, to nemůže začít platit. To je dobrá zpráva pro všechny, kterých se měla třetí a čtvrtá vlna týkat," dodal.

Podle poslanců, kteří se obrátili na Ústavní soud, prosadila EET vládní většina i za cenu porušení zákonné procedury, protože rozprava skončila ve třetím čtení, když někteří poslanci nedostali prostor k vystoupení. ÚS sice uznal, že to bylo v rozporu s jednacím řádem Sněmovny, ale dospěl k závěru, že opozice měla dost prostoru se vyjádřit. "Nejsem spokojený s výrokem o Sněmovně, kde bylo porušeno moje právo. To je ale to nejméně podstatné. V těch podstatných věcech se nám vyhovělo. Namítali jsme od počátku, že zmocnění, která jsou dána vládě, jsou nebetyčná a znamenají, že si vláda může sama rozhodovat o čemkoliv, v této části nám soud vyhověl úplně," dodal Benda.

Témata:  elektronická evidence tržeb Ústavní soud ČR Marek Benda

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy