Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Komentář: Z duelů je politikum. Moravec nechce být hromosvodem pro Zemana, prezidentův tým mystifikuje

Václav Moravec odmítá moderovat diskuzi mezi Zemanem a Drahošem. Změní názor?
Václav Moravec odmítá moderovat diskuzi mezi Zemanem a Drahošem. Změní názor?
Foto: Česká televize

KOMENTÁŘ MIROSLAVA HORKÉHO – Tolik poprasku kvůli prezidentským debatám tu ještě nebylo. Účastníci se hádají o počtu, televizních kanálech i o tom, kdo se chce souboji vyhnout. A klidní nezůstávají ani moderátoři. Jaromír Soukup nechce přijít o šanci moderovat jednu ze slíbených debat, naopak Václav Moravec se dobrovolně stahuje do ústraní.

Tolik poprasku kvůli prezidentským debatám tu ještě nebylo. Účastníci se hádají o počtu, televizních kanálech i o tom, kdo se chce souboji vyhnout. A klidní nezůstávají ani moderátoři. Jaromír Soukup nechce přijít o šanci moderovat jednu ze slíbených debat, naopak Václav Moravec se dobrovolně stahuje do ústraní.

Debatu kolem prezidentských diskuzí teď lživě nabourává Zemanovo okolí, zejména jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Jiří Drahoš jakožto druhý na pásce a vyzyvatel Zemana ve druhém kole prezidentské volby prokazatelně požádal Miloše Zemana, aby „slezl“ z Hradu a utkal se s ním v televizní debatě. A Miloš Zeman mu prokazatelně na tiskové konferenci ještě před sečtením všech hlasů odpověděl, že jeho výzvu přijme. Navíc výslovně dodal, že si dovede představit až dvě prezidentské debaty. Odpověděl tak na dotaz reportérky komerční TV Prima, zcela vyloučil, že by se účastnil debaty na veřejnoprávní televizi. Uvedl ještě, že víc jak dvě debaty by pro českého voliče byla nuda. Drahoš byl s odpovědí spokojen, stanovil si jen, že jeden kanál vybere on, a druhý Miloš Zeman.

Asi po dvou dnech ale Zemanův tým změnil strategii a nabídl debaty čtyři. Kromě toho jednu na TV Barrandov. Bodejť by ne, Jaromír Soukup si nenechá ujít takovouto šanci, navíc ho pojí se Zemanem otevřené a neskrývané přátelství. Když však Drahoš odmítl čtyři debaty, využil toho mluvčí Ovčáček. Drahoš prý „couvá z TV názorových duelů“. To je přímo ukázková mystifikace celé situace.

Zajímavě se celá situace vyvinula kolem České televize. Podle všech informací už pozvánku do závěrečného duelu přijal jak prezident Zeman, tak jeho vyzyvatel Drahoš. Chybět by ale měl překvapivě moderátor Václav Moravec. Ten včera na twitteru potvrdil, že debatu moderovat nebude. Televize nicméně náhradu zatím nemá. Moravec uvádí, že by se mohl stát jakýmsi hromosvodem, po němž se bude snášet kritika ČT ze strany Miloše Zemana. Ten je svou kritikou televize pověstný, často do ní rýpe společně se svým korunním moderátorem Soukupem. ČT stále doufá v to, že si své stanovisko Moravec ještě rozmyslí. Pokud by se tomu tak nestalo, svým způsobem by mohl pomoci zejména Jiřímu Drahošovi. Kritici ČT totiž vidí v Moravcovi odpůrce současného prezidenta, často říkají a v diskuzích hojně komentují, že Moravec fandí Kalouskovi a TOP 09, navíc má blízko k současnému předsedovy topky Jiřímu Pospíšilovi. Moderátora obviňují z toho, že není nestranný. Na druhou stranu odpůrci Miloše Zemana tvrdí, že Jaromír Soukup je zaujatý ve prospěch Zemana. Ať tak či tak, zatím to vypadá, že proběhnou dvě debaty, kde budou oba kandidáti – zřejmě na ČT a na TV Prima. Zeman by se mohl objevit v diskuzi na TV Nova a na Barrandově. A Václav Moravec, ten bude možná tak v hledišti.

Témata:  Jiří Drahoš Miloš Zeman Jiří Ovčáček komentář Barrandov Václav Moravec

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy