Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Usnesení o vydání Babiše a Faltýnka by měla policie obdržet v nejbližší době

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Policie by měla brzy dostat sněmovní usnesení o vydání premiéra Andreje Babiše (ANO) a místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka. Oba politici jsou podezřelí z podvodu při získání 50milionové dotace na farmu Čapí hnízdo. Vinu odmítají.

Rozhodnutí odcházejí z dolní komory dnes. "Předpokládám, že se tak již stalo," uvedl předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Usnesení podepsal v pátek. Elektronickou cestou obdržela policie zprávu podle informací předsedy mandátového a imunitního výboru Stanislava Grospiče (KSČM) už v pátek. Dnes bylo policistům vypraveno usnesení v papírové podobě.

Zákon o jednacím řádu dává Sněmovně pro odeslání dokumentu policii pětidenní limit od přijetí usnesení. Vedle předsedy dolní komory usnesení podepisuje také ověřovatel schůze.

Až policie vyrozumění od Sněmovny dostane, vypracuje a zašle oběma poslancům rozhodnutí o pokračování trestního stíhání.

Babiš i Faltýnek vinu popírají, mluví o politických motivech stíhání. Spolu s nimi v případu figuruje dalších devět lidí. Patří k nim Babišova manželka Monika Babišová a jeho dvě dospělé děti z prvního manželství.

Témata:  Andrej Babiš Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky EuroZprávy.cz Policie ČR

Aktuálně se děje

4. května 2024 8:22

Morawiecki si kopl do EU. V Polsku vzbudila jeho slova pozdvižení

Bývalý polský premiér Mateusz Morawiecki označil Brusel v rozhovoru pro maďarský týdeník Mandiner za hrozbu pro evropskou demokracii. EU podle něj zadržením fondů ovlivnila výsledek polských parlamentních voleb. Představitelé současné polské vlády jej za tyto výroky ostře zkritizovali. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy