Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turista nepřežil pád do Hranické propasti

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Hranice - V Hranické propasti u Hranic na Přerovsku zemřel v sobotu člověk. Spadl z prudkého srázu a když se mu hasiči snažili pomoci, nalezli ho již bez známek života. ČTK to řekl jejich mluvčí Zdeněk Hošák. Na místo neštěstí letěl ještě vrtulník letecké záchranné služby, návštěvníkovi vyhledávaného turistického místa však již nebylo pomoci. Okolnosti tragédie se vyšetřují.

"Podle hovoru převzatém v centru tísňového volání osoba při návštěvě místa neopatrností upadla prudkým srázem dolů. K místu ihned vyrazily profesionální jednotky požárních stanic Hranice a Přerov, včetně specialistů pro lezeckou činnost a také nedaleká dobrovolná jednotka z Hranic," popsal mluvčí hasičů.

K místu, kde měl návštěvník propasti spadnout, se spustil hasič - lezec s dobrou místní znalostí. "Bohužel zde po chvíli našel osobu bez známek života. Hasiči k místu dopravili pomocí lezecké výbavy i lékaře přivolané letecké záchranné služby, ten potvrdil úmrtí," dodal Hošák.

Hranická propast leží na pravém břehu Bečvy v národní přírodní rezervaci Hůrka u Hranic v katastru města Hranice. Propast je v Hranickém krasu nedaleko veřejnosti přístupných Zbrašovských aragonitových jeskyní. Hloubka suché části propasti je 69,5 metru. V září 2016 potvrdil výzkum česko-polské expedice, že propast je s hloubkou 404 metrů pod hladinou vody nejhlubší zatopenou jeskyní na světě. Hloubku změřili pomocí robota, dna přitom stále ještě nedosáhl.

Témata:  Hranická propast úmrtí neštěstí turisté příroda

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy