Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prorektor plzeňské univerzity skončil, na vině je policejní vyšetřování

Policie ČR
Policie ČR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Plzeň - Prorektor Západočeské univerzity Jan Musil, zvolený letos v lednu, rezignoval. Bývalý generální ředitel ČKD Praha DIZ nechce, aby policejní vyšetřování strojírenské firmy poškozovalo dobré jméno školy. Rezignaci dnes potvrdila ČTK mluvčí ZČU Šárka Stará.

"Ačkoliv vyšetřovaná záležitost nemá žádnou souvislost se Západočeskou univerzitou, Jan Musil okamžitě nabídl rektorovi Miroslavu Holečkovi rezignaci, kterou rektor přijal, a to s ohledem na to, aby nebylo poškozeno dobré jméno univerzity," uvedla.

Policie koncem dubna obvinila 22 lidí z krácení daní nejméně o 850 milionů korun, z praní špinavých peněz přes zahraniční účty a z účasti v organizované zločinecké skupině. Kauza souvisí s předchozím prověřováním strojírenské firmy ČKD Praha DIZ, která se mimo jiné podílela na stavbě tunelu Blanka v Praze. Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová 24. dubna uvedla, že z 22 obviněných lidí jich policie 21 zadržela. Jména obviněných státní zástupci nesdělili. Podle některých médií byl tehdy zadržen také Jan Musil.

Osmapadesátiletý Musil se stal v lednu prorektorem ZČU pro transfer znalostí a technologií. Bývalý vědecký pracovník Akademie věd a bývalý šéf Škody Power Plzeň a ČKD Praha DIZ měl pomoci zkvalitnit propojení na externí subjekty z průmyslu a na instituce působící v zájmových oblastech univerzity, uvedla v lednu mluvčí.

Musil měl jako prorektor pomoci fakultám a dalším součástem univerzity zkvalitnit propojení na externí subjekty, které mohou využívat výsledků vědeckých a výzkumných projektů ZČU. "Chtěl bych, aby náš úsek kromě kvalitní administrace univerzitních projektů s dotací byl schopen nabízet fakultám a součástem univerzity dobrou znalost průmyslového světa se zaměřením na nové technologie a perspektivní směry a stejně tak nabídnout řadu kvalitních kontaktů na vybrané instituce a firmy v rámci zájmových oblastí univerzity," řekl po zvolení.

Musil zahájil kariéru v roce 1984 v Akademii věd jako vědecko-výzkumný pracovník v oboru plazmové technologie a nové materiály. Byl členem evropské komise pro přípravu projektu a výstavbu termonukleárního experimentálního reaktoru ITER pro středisko jaderného výzkumu Cadarache ve Francii i předsedou poradních rad ministrů průmyslu a obchodu ČR.

Témata:  ČKD Praha DIZ vysoké školy Plzeň Policie ČR

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy