Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Projekt Sentinel podporovaný EU má pomoct zaměstnávat postižené i znevýhodněné

Zaměstnavatelé, ilustrační fotografie
Zaměstnavatelé, ilustrační fotografie
Foto: Cliqjobs.com

Brno - Pomoct sociálnímu podnikání má za cíl projekt Sentinel, který podporuje Evropská unie. V šesti zemích včetně ČR na něj dala na tři roky dohromady pro všechny státy 50 milionů korun. ČTK to řekl ředitel Ústavu sociálních inovací Jiří Daneš. Odborníci za peníze poradí firmám, jak zaměstnávat zdravotně postižené nebo sociálně vyloučené lidi nebo jim pomohou při uskutečnění jejich nápadů pro zlepšení života postižených.

Podle místopředsedy představenstva Komory sociálních pracovníků Marka Juhy je v České republice kolem 200 sociálních podniků, které zaměstnávají kromě jiných pracovníků i sociálně znevýhodněné například z ústavů, vězení a podobně, ale také dávají prostor k uplatnění zdravotně postiženým. Kromě toho je až 2000 dílen s chráněnými místy pro zdravotně postižené.

Daneš uvedl, že zájemci mohou žádat pomoc při přípravě plánu, vzdělávání zaměstnanců, u marketingu, ale i při hledání financí. "Dosud jsme měli přípravovou část, reálný rozjezd podpory bude v září letošního roku. Výsledkem bude, že pomůžeme novým nápadům, aby se realizovaly," řekl.

Jedním z nápadů může být obdoba motocyklu nebo kola pro vozíčkáře nazvaná Bikedoo. Spolu s vozíčkem vytvoří pro handicapovaného sedačku s řídítky a motorem, díky čemuž se může dotyčný lépe pohybovat. Vynálezce Martin Dolinský dnes novinářům řekl, že projekt je teprve ve formě testování a přístroj používá jeden člověk. V budoucnu chce vyhodnotit zájem, pořizovací cena se bude pohybovat od 100.000 do 200.000 korun.

Kromě České republiky podporuje Evropská unie projekt také v Německu, Slovinsku, Maďarsku, Itálii a Polsku.

Témata:  sociální politika sociálně vyloučení zdravotně postižení práce

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 20:49

Bělorusko tvrdí, že úspěšně zabránilo pokusu o dronové útoky z Litvy

Šéf Běloruského výboru pro státní bezpečnost (KGB) Ivan Tertel tvrdí, že jeho země úspěšně zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy směřující na hlavní město Minsk a jeho okolí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy