Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko je drogovou velmocí? Nová čísla jsou děsivá

Drogy: nalezena tekutá látka
Drogy: nalezena tekutá látka
Foto: Policie ČR

Devět z deseti výroben pervitinu, které policisté v EU v roce 2017 odhalili, se nacházelo v Česku. Z celkem 298 jich v ČR bylo 264. Uvádí to Evropská zpráva o drogách, kterou dnes zveřejnilo Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost (EMCDDA).

"Převážně se jedná o malé laboratoře provozované místními uživateli-dealery, kteří dodávají na domácí trh. V posledních letech se však objevila rozsáhlá zařízení provozovaná organizovanými zločineckými skupinami, které nepocházejí z Česka a jež vyrábějí metamfetamin pro ostatní evropské země," uvádí zpráva.

Podle vedoucího Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti Viktora Mravčíka představuje pervitin hlavní problémovou drogu v Česku. "Podle našich odhadů se vyrobí v ČR ročně šest až sedm tun. Část putuje do zahraničí, zvlášť do Německa a příhraničních oblastí v Bavorsku a Sasku," uvedl Mravčík.

Podle evropské zprávy se metamfetamin, který se v Evropě zachytil, vyrábí "především v Česku". Malý počet laboratoří se objeví každoročně v Nizozemsku. "Někdy se jedná o poměrně velká zařízení, která vyrábějí hlavně pro trhy na Dálném východě a v Oceánii," uvádí evropská zpráva.

Velké varny byly ale i v Česku. Podle české zprávy o užívání drog z loňského roku za velkovýrobou stály organizované skupiny lidí s vietnamským původem a pokračoval trend přesunu výroby do Polska, ale i do Německa a Nizozemska. Odborníci už dřív uvedli, že se tak produkce přemisťovala k surovinám a uživatelům.

The latest data on the drug situation and responses to it: 2019 European Drug Report: Trends and Developments #EDR2019 in 24 languages launched today! https://t.co/Lh9gwxVTNc pic.twitter.com/FYUS1ZIYdn

— EU drugs agency (@EMCDDA) 6. června 2019

Hlavní surovinou pro výrobu pervitinu je pseudoefedrin. Ten je třeba v lécích na chřipku. Jejich výdej se v ČR reguluje od roku 2009. Dovážely se do roku 2015 z Polska, které pak ale také přikročilo k regulaci. "Pořád jsou surovinou preparáty s obsahem pseudoefedrinu, jejich zdroj je už ale jinde než v Polsku," poznamenal Mravčík.

Podle české zprávy o užívání drog hlavní zdroj představovala léčiva z Turecka. Do Česka se dostávala přes Rumunsko, Bulharsko, Maďarsko, Slovensko a Polsko. V Česku se objevily ale i léky, které nebyly pro evropský, ale pro asijský trh.

V roce 2017 unijní země nahlásily 9000 zachycení metamfetaminu neboli pervitinu. Celkem to bylo 662 kilogramů, z toho 93 kilogramů v Česku. V Turecku se zadrželo 658 kilogramů metamfetaminu.

Evropská zpráva zmiňuje i to, že policisté v EU odhalili i laboratoře na výrobu heroinu z morfinu, a to v Bulharsku, Česku, Španělsku a Nizozemsku. Podle autorů to naznačuje, že se "určitá část heroinu vyrábí v blízkosti spotřebitelských trhů v Evropě".

"V Česku to byla spíše výjimečná záležitost. Bylo to ojedinělé," dodal Mravčík.

Témata:  drogy Česká republika EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy