Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V kolika letech do důchodu? Stát chystá reformu, která Čechy nepotěší

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Ministryně financí Alena Schillerová prozradila, že na vládní jednání možná již brzy přinese zajímavý návrh změny důchodového systému. Jeho obsah ovšem řadu Čechů moc nepotěší, Schillerová totiž počítá s vyšším věkem odchodu do penze.

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) se právě nachází uprostřed hádek s kolegy z vlády o podobu státního rozpočtu, jehož zásadní složkou jsou také výdaje na důchody. O možných změnách v souvislosti s penzijním systémem nyní promluvila v rozhovoru pro server iDnes.cz.

Schillerová si přeje, aby v roce 2021 dosáhl průměrný důchod výše 15 tisíc korun. Příští rok počítá s navýšením na 14 300 korun. Ministryně financí si však zároveň přeje, aby se vláda co nejrychleji pokusila o systémovou změnu. Sama přitom přináší jeden návrh, který se dotkne tisíců tuzemských občanů.

Odvolává se na materiál ministerstva práce, který na základě výpočtů ČSÚ vyhodnocuje, jak by se měl posunout důchodový věk tak, aby lidé prožili v penzi zhruba čtvrtinu svého života. 

„Nicméně tyto závěry paní ministryně (Jana Maláčová - pozn. red.) nijak nereflektovala v usnesení, pouze ve zprávě konstatovala, že důchodový systém v Česku je značně neudržitelný. Já bych je tam chtěla vidět,“ postěžovala si Schillerová zmíněnému serveru.

„Zpráva mluví o zvýšení důchodového věku u čtyřicátníků a mladších – o rok či o pár měsíců. I toto jednoduché opatření by mělo zásadní pozitivní vliv na udržitelnost systému, snížilo by výdaje státního rozpočtu o 1,6 procenta HDP, tedy zhruba 90 miliard korun ročně,“ vysvětluje ministryně.

V závěru rozhovoru nevyloučila, že téma brzy vytáhne na jednání kabinetu premiéra Andreje Babiše. „Jsem připravena o tom na vládě otevřít debatu. Je potřeba se o tom bavit napříč politickým spektrem, aby případné změny další vláda nezrušila,“ dodala pro iDnes.cz.

Témata:  důchody důchodová reforma státní rozpočet Alena Schillerová

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy