Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Horská služba v Krkonoších vyhlásila první stupeň lavinového nebezpečí

Krkonoše - Špindlerův Mlýn
Krkonoše - Špindlerův Mlýn
Foto: CzechTourism.com

Špindlerův Mlýn (Trutnovsko) - Horská služba dnes v Krkonoších vyhlásila první, nejnižší stupeň lavinového nebezpečí.

"Na hřebenech Krkonoš je okolo 30 centimetrů nového sněhu," uvedl lavinový specialista Horské služby Krkonoše Pavel Cingr. Při prvním lavinovém stupni z pětibodové stupnice jsou podmínky pro túry převážně bezpečné. Nebezpečná místa se vyskytují pouze ojediněle.

Sníh padal za působení silného severozápadního větru, který dosahoval v nárazech rychlostí okolo 110 kilometrů v hodině. "Sníh je uložen na závětrných svazích a ve žlabech, kde ho na některých místech může být větší množství. Sněhové profily zde vykazují malou stabilitu," uvedl Cingr.

Období od 28. listopadu do 25. prosince 2016 bude teplotně průměrné až slabě podprůměrné, uvedl Český hydrometeorologický úřad. "První týden bude teplotně průměrný až podprůměrný. Maximální denní teploty vzduchu se budou pohybovat většinou od 0 do 5 °C. Minimální noční teploty budou klesat na -1 až -6 °C, v druhé polovině pracovního týdne přechodně kolem 0 °C. Další týden vychází teplotně průměrný a ostatní dva týdny období teplotně průměrné až slabě nadprůměrné. Průměrná týdenní maximální teplota vzduchu se bude v posledních dvou týdnech v rámci Česka pohybovat kolem 3 °C a průměrná týdenní minimální teplota kolem -2 °C. Srážkově očekáváme období průměrné. První dva týdny období budou srážkově průměrné až slabě nadprůměrné s průměrným týdenním úhrnem kolem 10 mm. Ostatní dva týdny průměrné až slabě podprůměrné," dodal.

Témata:  Krkonoše laviny

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy