Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Největší hrozby v domácnosti: Jak se vypořádat s plísněmi, roztoči nebo zvířecími chlupy?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: INT

Přestože většině pylů již letos odzvonilo, mnoho z nás se může doma cítit špatně i přes pečlivě udržovanou čistotu. Brnění hlavy, bolest v krku či bolest v očích? Téměř polovina z nás v dnešní době trpí nějakou z forem alergií. Mnoho z nás pak trápí alergie na domácí prach. Jaká jsou nejlepší protiopatření?

Nebuďte překvapeni, pokud začnete z ničeho nic doma kýchat. Alergická reakce se může objevit, i když se zdá, že je vše dokonale čisté. Náš imunitní systém se s různými alergeny potkává dennodenně a mnohdy se s nimi zvládá vypořádat správně, alespoň na první dojem. Po mnoho let si můžeme myslet, že alergie se nás netýkají, nicméně dojít může i na nás. Mnohdy až teprve s prvními projevy alergie začneme zjišťovat, že před jejími zdroji nemáme kam uniknout.

Alergie na roztoče

Jedním z hlavních spouštěčů alergie v našich domácnostech je prach. Přesněji řečeno, nikdo z nás není alergický na prach, ale na částice, ze kterých se prach skládá. Především se pak jedná o dědictví po asi nejnepopulárnějším našem spolubydlícím – roztoči. Tito, stěží viditelní pouhým okem, asi 0,4 mm velcí pavoukovci nepřenášejí nemoci, ale jejich výkaly spouštěči alergie na domácí prach.

Živí se houbami a šupinkami kůže, kterých člověk během dne ztratí asi 1 gram, což dokáže nakrmit celou armádu roztočů. Ze všeho nejlépe se roztoči cítí v našich matracích, čalouněném nábytku, kobercích či závěsech. Zejména v letním období je pak jejich nejsilnější sezona – vyhovuje jim teplo a vlhko. Mnoho z nich sice s nižšími teplotami během topné sezony umírá, nicméně nikdy se jich nelze zbavit zcela.

Prevence – co můžeme s roztoči dělat?

Kromě denního větrání, vysávání a uklízení obecně, se doporučuje pravidelné čištění matrací s pomocí speciálních čističů a vysavačů s elektrickým kartáčem, důkladné vysávání koberců i závěsů. Pomoci nám mohou také ochranné podložky na matrace, které lze jednoduše vyprat v pračce. Obecně pak platí, že povlečení bychom měli měnit často a prát jej na 95 °C. Roztočů se sice nikdy nezbavíme zcela, ale to nevadí, protože ohrožují naše zdraví a ve chvíli, kdy je jejich výskyt veliký.

Plísně

Také plísně vyvolávají alergie. Máme-li v domácnosti zvlhčovače či rostliny v květináčích, v případě výskytu alergie bychom je měli nahradit odvlhčovači. Stejně tak mohou být zdroji plísní generátory klimatizace. Plíseň jednoduše poznáme z černé skvrny na stropě, v rozích koupelny, objevit ji můžeme také na zadní straně tapet či obložení. Plíseň dokáže vyprodukovat až 20 milionů spor za hodinu a velice často proti nim pomůže pouze profesionální a velmi nákladná pomoc odborníka. Abyste předešli vzniku plísní, doporučuje se denně časté větrání po dobu několika minut.

Zvířecí srst

Alergií na zvířecí srst v posledních letech výrazně přibývá. Není to však srst samotná, na co jsme alergičtí, ale proteiny, které jsou na ní navázány – pozůstatky potu, mazu či slin. Když se tyto alergeny dostanou do kontaktu se sliznicemi očí, nosu nebo plic, může dojít k alergickým reakcím jako je zánět spojivek či dokonce potížím s dýcháním. Ve slabších formách alergie na zvířecí srst se doporučuje každodenní vysávání vysavačem, který má výborné filtrační vlastnosti. V takovém případě je pak často možné nechat si svého mazlíčka v domácnosti i nadále.

Témata:  úklid domácnosti alergie

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy