Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Terorista z Ansbachu uvažoval o sebevraždě už dříve

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Berlín - Syřan (27), který v neděli spáchal teroristický útok bavorském Ansbachu, už počátkem roku 2015 uvažoval o sebevraždě a přál si, aby jeho smrt přilákala pozornost.

Dnes to uvedl deník Bild s odvoláním na informace od psychoterapeuta, v jehož péči útočník před rokem byl.

Terapeut uvedl, že se lze domnívat, že syrský žadatel o azyl "chce vytvořit spektakulární scénu pro vlastní sebevraždu". Muže přivedlo k myšlenkám o vlastní smrti to, že před útěkem ze Sýrie zabila jeho manželku a dítě raketa, jež dopadla na jeho dům. Syřan tak byl přesvědčen, že nemá co ztratit.

Muž také při terapii uvedl, že se začal připravovat na sebevraždu pro případ, že by měl být deportován do Bulharska. Sofia mu v roce 2013 přiznala status chráněné osoby. Německo proto Syřanovi o rok později odmítlo udělit azyl, deportaci však odložilo kvůli mužovu zdravotnímu stavu.

Už dříve se v německých médiích objevila Syřanova tvrzení, že byl v Bulharsku týrán. Policie ho údajně zbila, protože nechtěl poskytnout otisky prstů.

Útočník odpálil výbušninu ukrytou v batohu před vstupem na hudební festival v Ansbachu. Exploze ho zabila a zranila dalších 15 lidí. K útoku se následně přihlásil Islámský stát.

Témata:  terorismus Islámský stát

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.