Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: Kalifornií zmítají dva obrovské požáry, s plameny bojují tisíce hasičů

Požár
Požár
Foto: Pixabay

Los Angeles - Jižní Kalifornii sužují dva rozsáhlé lesní požáry, zatímco se hasiči snaží jeden z běsnících ohňů dostat pod kontrolu, druhý bere životy, pohlcuje domy a ničí malebnou pobřežní oblast Národního parku Los Padres. Oba požáry zuří v Kalifornii od minulého pátku.

Ohromné požáry s označením Sand a Soberanes rychle postupují divokou krajinou Kalifornie, s běsnícím živlem bojují tisíce hasičů, kterým se zatím podařilo podle portálu Firetracker dostat pod kontrolu 65% požáru Sand, v jehož plamenech zemřel jeden člověk a zmizelo 18 domů. Sand už spálil oblast o rozloze 38 346 akrů (155 čtverečním kilometrů).

V oblasti Monterey zuří požár Soberanes, který už se rozšířil na území o rozloze 27 326 akrů (110 čtverečních kilometrů), v jeho plamenech zemřel před dvěma dny jeden z hasičů, který řídil buldozer. I přes ohromnou snahu se podařilo zamezit šíření požáru jen z 10%.

V oblasti probíhá rozsáhlá evakuace, v ohrožení jsou tisíce domovů, meteorologové mají navíc špatné zprávy, protože postiženou oblast čeká podle všeho další vlna veder a sucha, které ji trápí již několik let.

Hasičům se z plamenů podařilo ve čtvrtek zachránit osm lidí, kteří byli v horách za turistikou. S běsnícím živlem bojuje přes 6 tisíc hasičů, nasazeny jsou také helikoptéry a ohromné létající cisterny. Nechybí ani těžká technika.

Kalifornii již několik let trápí sucho, mrtvý vyschlý porost ve spojení s dlouhodobým suchem a prudkým větrem jsou ideální podmínky pro šíření požáru.

Témata:  požáry v USA USA požáry

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy