Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britská policie očekává útok v Londýně. Do ulic vyšli speciálně vyškolení policisté

Policie Velké Británie
Policie Velké Británie
Foto: Filip Toužimský, EuroZprávy.cz

Londýn – Velká Británie se velmi obává teroristických útoků. Do akce jsou proto nasazeni speciálně vyškolení policisté, kteří jsou připraveni chránit Londýn 24 hodin 7 dní v týdnu. Tamní policejní komisař Sir Bernard Hogan-Howe podle serveru The Sun uvedl, že otázkou teď není jestli k útoku dojde, ale kdy to bude.

Informace o tom, že je elitní tým připravený kdykoli zasáhnout, byla zveřejněna v neděli. Trvalá přítomnost speciálně vycvičených policistů v hlavním městě přichází jako reakce na útoky v Evropě. Kromě toho Británie zvyšuje vyzbrojení bezpečnostních složek.

Dochází také k posílení přítomnosti ozbrojených příslušníků v dalších britských městech, kde panuje obava z úroků gangů teroristů i vlků-samotářů. Podle zpráv jsou potenciálně rizikové sportovní stadiony nebo nákupní centra.

„Míra ohrožení je v posledních letech velmi vysoká a tak to také zůstane. To znamená, že pravděpodobnost útoku je vysoká. Dalo by se říci, že nejde o to jestli, ale kdy příjde útok," varuje šéf londýnské metropolitní policie Hogan-Howe.

Útoky z poslední doby podle něj vyvolaly „depresivní pocity strachu a zděšení". Británie podle něj může být další obětí těchto útoků. Zvýšená policejní přítomnost má riziko zmenšit, i policejní šéf však připouští, že nelze zaručit naprostou bezpečnost. V Londýně se podle něj zvýšil počet hlídkujících členů metropolitní policie ze 600 na 2800.

Sir Bernard zdůraznil, že ozbrojení policisté jsou vyškoleni jít kupředu směrem k teroristické hrozbě - a nikoliv pryč od ní. Důstojníci podle něj prošli školením, aby se mohli zapojit do konfrontace s „těžce ozbrojenými teroristy". Dodává sice, že tito policisté často mají rodiny a že jsou zranitelní, na druhé straně jsou však podle něj připraveni plnit svou povinnost.

Komisař také ocenil britskou „toleranci a kladný přístup" k různým rasám a náboženstvím, což považuje za klíčový faktor při potlačování terorismu. „Náš přístup k muslimům se v ničem neliší, i když jsou tyto útoky páchány ve jménu islámu. Nemůžeme stigmatizovat miliony britských muslimů, jejichž hodnoty a víra zcela odmítá teroristické litanie plné nenávisti," uvedl komisař.

„Jsme národ, který přijímá rozdíly, ale buduje společnost se společnými hodnotami. Měli bychom na to být hrdí - to je další důvod, proč je Velká Británie je nepřátelským prostředím pro ty, kteří se zaměřují na vražedný terorismus," dodal.

Témata:  terorismus Velká Británie policie Velká Británie

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 0:35

Španělsko dodá Ukrajině rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy