Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lavrov a Kerry se o Sýrii nedohodli, neuspěli ani Obama s Putinem

Barack Obama, americký prezident
Barack Obama, americký prezident
Foto: kremlin.ru

Chang-čou - Ministři zahraničí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov nedospěli k dohodě o zastavení bojů v Sýrii. K dvoustranné schůzce na okraji summitu G20 v čínském Chang-čou se dnes sešel americký prezident Barack Obama se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem.

Podle amerického ministerstva zahraničí rozdíly v postojích Ruska a USA přetrvávají, informují světové tiskové agentury. V neděli přitom náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov prohlásil, že dohoda je blízko. O možném termínu jejího uzavření se ale nezmínil. Podle dřívějšího prohlášení Johna Kerryho stále zbývá dokončit řadu technických záležitostí.

Na pořadu jednání Obamy s Putinem byla situace v Sýrii a na Ukrajině. Přítomni jsou i Lavrov a Kerry. "Setkání (Putina a Obamy) trvalo déle, než se očekávalo," prohlásil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov. Na dotaz ohledně atmosféry jednání odpověděl: "Šlo to dobře. Práce bude pokračovat."

Šéfové Kremlu a Bílého domu se dohodli, že vysocí představitelé ruského a amerického ministerstva zahraničí se sejdou k dalším rozhovorům o Sýrii co nejdříve, pravděpodobně ještě tento týden.

Americká strana se snaží urychleně dospět k dohodě, protože má na paměti zhoršující se podmínky v obleženém městě Halab. Současně ale Spojené státy nechtějí uzavřít dohodu, která by nebyla efektivní, řekl vysoký činitel americké vlády.

Rusko v syrské občanské válce podporuje síly syrského prezidenta Bašára Asada, které bojují proti rebelům, mezi nimiž jsou islamisté i umírnění povstalci. USA a jejich spojenci v konfliktu stojí na straně umírněných odpůrců Asadova režimu.

Témata:  Rusko USA Sýrie Vladimír Putin Barack Obama

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy