Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Orbán zuří: Brusel nám uprchlíky nevnutí, změníme ústavu

Viktor Orbán, maďarský premiér
Viktor Orbán, maďarský premiér
Foto: miniszterelnok.hu **www.miniszterelnok.hu**

Budapešť – Maďarské referendum, ve kterém drtivá většina občanů odmítla kvóty na přerozdělování uprchlíků, kvůli nízké účasti není platné. I přesto premiér Viktor Orbán v neděli podle agentury AFP uvedl, že EU nemůže přinutit Maďarsko přijímat přistěhovalce.

„Brusel nemůže Maďarsku nutit svou vůli," řekl vzdorný maďarský vůdce svým příznivcům v Budapešti. I když 99,8 procent z těch, kteří hlasovali, podpořili jeho úmysl, volební účast byla jen 44 procent. Aby bylo referendum platné, byla by třeba účast alespoň 50 procent voličů.

Národní volební komise nakonec oznámila, že z odevzdaných hlasovacích lístků bylo platných pouze 39 procent, i proto bylo hlasování už v neděli před sečtením všech hlasů označeno za neplatné.

Ale Orbán slíbil, že i přesto ze všeho vyvodí „právní důsledky", zároveň se snažil bagatelizovat význam nízké účasti. „Brusel nebo Budapešť, to byla ta otázka. A lidé řekli Budapešť," tvrdí premiér.

„Navrhnu změnit ústavu, která musí odrážet vůli lidu. Donutíme Brusel pochopit, že nemůže ignorovat vůli maďarských voličů," dodal.

Opozice už dříve varovala, že jakákoliv právní změna, která by vycházela z výsledku referenda, by porušovala ústavu. „Vypadá to, že Orbán chce pokračovat v jeho boji s EU kvůli migrační politice. A ústavní změna je jeho způsob, jak toho chce dosáhnout. Přestože by to mohlo vyvolat právní bojuje s Bruselem," uvedl analytik Bulcsu Hunyadi pro agenturu AFP.

Témata:  Viktor Orbán Maďarsko EU

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy