Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Britská vláda má plán. Už nechce být závislá na lékařích z Evropy

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Londýn - Britský ministr zdravotnictví Jeremy Hunt dnes představil plán vlády, který souvisí s odchodem Británie z Evropské unie. Podle něj je třeba zvýšit počet britských lékařů ve státním zdravotnictví. Ti by měli nahradit zahraniční pracovníky, kteří jsou teď pro chod systému nezbytní. 

Od roku 2018 by podle ministra mělo ročně studovat medicínu o 1500 Britů více než teď. Vláda chce, aby zdravotní systém (National Health Service; NHS) byl soběstačný, co se týče lékařů, zdůraznil. Nechce proto, aby byl systém závislý na zahraničních odbornících, především evropských, kteří v tuto chvíli představují 25 procent zdravotnického personálu.

„Chceme, aby v NHS pracovalo více britských lékařů, zdravotníků a zdravotních sester," shrnula záměr premiérka Theresa Mayová, kterou cituje agentura AFP.

Ne všichni s tím ale souhlasí. „Myšlenka, že v otázce zdravotnického personálu můžeme být soběstační, je směšná. NHS bez volného pohybu osob (v rámci EU) míří ke katastrofě," varovala poslankyně opozičních labouristů Diane Abbottová. Záměr vlády hned odsoudila i skotská první ministryně Nicola Sturgeonová.

Tento plán vyvolal také kritiku ze strany hlavních lékařských odborů BMA, podle kterých „uzavření britských hranic a zastavení příchodu zahraničních lékařů by bylo špatnou zprávou pro kvalitu (zdravotní) péče" v Británii.

Témata:  Velká Británie Brexit lékaři

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 13:41

Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi, řekl Lipavský

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy